Jom Klik

Monday, January 31, 2011

Aktiviti Wajib Setiap Bulan

Nak tau ape aktiviti wajib aku di setiap bulan. Ape lg kalau tak g shopping barangan dapur dgn brgan sitwin. Kalu g shopping wajib 1 bulan 1 kali  jer. Kalau dah terlebih nak buat macam mane.Tak termasuk la dgn g beli barangan basah. Yg wajib beli susu dgn pampers sitwin. Sekali beli banyak oooo...... cukup la untuk stok 1 bulan. Untuk bulan ni hati mummy die yg mulia lagi pengasih banyak lagi penyayang. Ajak la mytwin g shopping. Biase aku g sorang jer. So die orang kene dijaga oleh myhubby kat rumah. 


Banyakkan sekali beli. Ni baru pampers belum masuk lg susu dgn barang dapur (brg dapur ckit jer). Nak tau semlm aku dgn myhubby troli 1 seorang. Ha...ha...ha... Biase la anak 2. Hi..hi...hi... dalam troli die pun ade gak 1 lg pampers. Tak sempat la nak snap pic troli die. Tapi nasib baik orang tak de la ramai sangat macam selalu. Mungkin kite orang g awal kot. 

Lepas shopping g la mkn. Lapoor la. Lapar sebab menolak sitwin bukan tolak barang yg berat. Nak tau ape yg kita orang makan.

sup tulang, khailan ikan masin dgn ayam goreng kunyit

Nak tau tak hobi sitwin.Ni die....



Samakan... Minum air. Makan??? Semulut 2 jer. Yang lain main jer kerja die orang. Jawapannyer senang jer. Sebab kembar. Kalau si abang buat si kakak pun ikut. Begitu la sebaliknyer. Kadang-kadang aku dgn myhubby naik pening dibuatnyer. Tapi kite orang tetap enjoy dgn anugerah yg tuhan bagi ni. Syukur alhamdullilah....... 



Nasi Lemak Kukus

Dengar tajuk dah mengliur la. Terima kasih la bebanyak kat sabihah sbb bg aku cara nak masak nasi lemak kukus. Bukan tak pernah buat nasi lemak la. Tp tak pernah buat nasi lemak kukus jer. Selama ni masak dalam rice cooker jer. So ni la jadinyer..... Nak tau ni la misi aku pada hari sabtu br ni.

ha....tengok la sedapkan..kan....

Kau orang belum tengok lauk pauk yg aku buat lg.....

 tumis ikan tongkol (org t'ganu kate ikan ayer) & ayam goreng

telur rebus dgn tumis ikan bilis

Fuyoo banyak betul la lauknye. Padahal yg makan bersungguh 2 org jer. Mytwin hanyer makan nasi semulut dua. Lepas tu banyak makan telor jer. Aku dgn myhubby jangan harap la nak merase telor tu. Kalau ape pun makanan yg die orang suka jangan harap la aku dgn myhubby blh mkn. Jawapannyer tengok jer la dalam mangkuk die org. Ni dah kira sikit lauk yg aku buat. Ade pernah sekali banyak giler lauk pauk yg aku buat. Makan 2 orang jer (mase tu twin blm ade lg) Sambal sotong, udang lg, termasuklah dgn kangkung sekali. yg ni dah kira basic utk hidangan nasi lemak.


Amukan Aisyah

Ha...ha...ha... pening sunnguh kepala otak aku dgn myhubby. Nak dipikir tak logik langsung difikiran. Tak tau sakit ke, ape ke. Anak ku Aisyah tiba - tiba mengamuk tak mau berenti menangis. Al kisahnyer pada ari jumaat myhubby melarang anak kesayangannyer bermain diluar rumah jer. Dgn alasan panas katenyer. Ape lg anaknyer pun mengamuk. Hidupnyer jadi serba tak kene.

Hampeh betul la. Ingatkan lepas tido die ok la. Myhubby pun tidokan die.Die pun tido kejap jer. His....Ingat bangun tidur die dah ok. Eh...Rupernyer die sambung blk. E..e...e... bertambah terok plk. Myhubby dgn demam ingat nak g office lak pula. Nak buat mcm mane die kene keje. Tapi dgn amukan dgn aisyah die terpaksa batalkan hasratnyer itu. Tak tahu la. Aku pun dgn plan jahat ajak la adik kembarnyer keluar rmh. Aisyah sekali tengok aku dah naik kete die pun nak ikut naik kete. Tengok papanyer nak naik motor sibuk nak naik motor. Last2 terpaksa la naik kete.

Yg nakalnyer aku punyer la lupa baju yg aku pakai tu baju aku g pasar sebelah paginyer. Keluar dgn pakai baju tu jer. Baju tu la aku pakai g pasar, masak utk makan & baju tu la yg aku pakai buat cuci ayam dgn ikan. Alo... Berbau la. Dgn baik ati aku pun tanyer nak g McD ke?? Bukan ape nak tutup mulutnyer yg maragam tu. Die pun angguk jer. Masuk jer jln nak g McD die pun br la bunyi suara. Lak ade suara rupenyer. Hi..hi..hi...aku dgn myhubby blh ketawa lak.Nak tahu tak si aisyah masuk kereta boleh tak pakai bj. Haru betul hidup aku dgn myhubby pd ari jumaat tu. Ingatkan ari minggu boleh la rehat sikit. Sbb biase sebelah petang aku dgn myhubby bwk mytwin g jalan2 jap.

Tengok la muka orang selepas mengamuk...


Penangan Puding Caremel

Aku pun tak tau otak aku dah biol atau pun aku tengah sakit sbb sekarang tengah banyak keje. Balik dr keje pd ari khamis boleh lak aku masuk kereta bau puding caremel. Tak patut langsung. Memang tak patut sbbnyer memang tak de kuih dalam kereta aku pd ari khamis tu. Terbau-bau puding caremel dalam kereta. Nak mati ke??? (sampai mcm tu sekali aku pikir)

sedap...sedap...sedap....

Jeng...jeng...jeng... sbb tak tahan dgn godaan yg melanda diri ku aku pun terpaksa buat la puding caremel pd ari jumaat. Bukan payah pun kejap jer. Tup...tup...tup ... dah siap. Nak buat mcm mane dah nak makan sgt. Dan yg paling penting godaan tak tahan ooo......Selamat menikmati puding caremel yer.



Sunday, January 30, 2011

Berfikir Sejenak

Salam utk semua. Sebenarnyer aku tengah berfikir-fikir sejenak. Al-maklum la sebenarnyer ari ulang tahun myhubby dah nak hampir. Tengah berfikir ape hadiah nak bg la. Nak buat majlis atau tidak. Maklum la tengah nak pakai duit. So kene la berjimat cermat sikit. Tak boleh la nak boros2 plk. Tp dah lame tak bg hadiah ulang tahun die. (hi..hi..hi... terok betul aku kan)Cuma belanjer makan jer. Nak bg hadiah ape ye. Boleh sape-sape bagi cadangan.

Pernah gak terfikir nak buat kejutan mase kami tengah bercintan cintut dulu. Bukan ape saje nak mengingati kembali zaman tut......... Entry aku pun pebdek sbb otak tengah kosong. Berfikirlah sgt kononnyer..

Saturday, January 29, 2011

Broadband Ku Rosak Lagi

Sedih betul la aku. Broadband aku rosak buat kali yg ke 2. Hu...hu...hu... sedih betul la. Mase idea tengah bersepah-sepah dalam kepala mase ni la broadband ku rosak. Ni pun nasib baik ade wifi free (org tak kunci wifi die) boleh la aku tumpang jap. Ni pun pakai ebook anak buah punyer. Jatuh miskin betul aku pd ari ni. Boleh gak lepas perasaan yg tengah sedih serta pilu. Nak buat macam mane. Kene la keluarkan simpanan lg. Mungkin aku tak sesuai pakai broadband kot. Tapi nak pakai ape. Streamix?? Payah la nak bwk kesana sini lak. Nak tak nak kene beli la modem br. Modem br bkn murah gak... Hampeh mahal kalau tak terbang duit aku 100, 200... Tu la jalan yg tengah aku pikir kala ni. Nak jimat kene potong la yg ade sekarang. Lepas tu daftar ye yg baru. Hah.. Br jimat. Nasib baik masa daftar dulu tak de kontrak. kalu tak hancus la. Ape yg penting sekarang ni tu jer la jalan yg ade.

Esok citer hal lain lak yer....

Thursday, January 27, 2011

Kes Buang Bayi Lagi

Entah la aku pun dah tak tahu ape nak jadi kat dunia ni sekarang. Asyik - asyik buang bayi jer berita. Aku nak bagitahu kat cni kawan aku dah 15 tahun berkahwin tp sampai ke ari ni masih belum ade anak. Dah puas berubat. Kat mane org ckp die suami isteri pegi. Sampai tanam benih pun dah buat. Mungkin tuhan belum bg rezeki lg kat die suami isteri. Aku dulu pun lambat gak dapat dapat zuriat. Sampai myhubby pernah berkate kenape die org tak nak buang depan rmh kita?? Tak terpikirkah die org ni. Yg salah tetap salah, yg dosa lepas tu mintak lah ampun dgn tuhan. Jadi bace lah berita ni & sama-sama kita renungkan & serta pikirkan secara waras.


SEREMBAN: “Nasib baik saya cepat sampai, jika tidak entah apa nasib bayi itu kerana ada anjing berkeliaran di situ,” kata anggota tentera, Nuramsya Adam Hadri, 22, yang menemui seorang bayi perempuan ditinggalkan atas bonet kereta di tempat letak kenderaan di Hospital Tuanku Jaafar Seremban (HTJS), kira-kira jam 8.15 malam kelmarin.
Nuramsya Adam berkata, selepas menunggu seketika dia membawa bayi itu ke pondok keselamatan hospital berkenaan.

Menceritakan kejadian itu, Nuramsya berkata, dia ke keretanya yang diletakkan berhampiran Pusat Rawatan Dialisis untuk pulang ke rumah selepas melawat isteri dan anak dimasukkan ke hospital kerana demam panas.

“Sebaik tiba berhampiran kereta, saya terdengar tangisan bayi lalu melakukan pemeriksaan sebelum melihat bayi perempuan di atas bonet Perodua Kancil.


“Pada mulanya saya sangka ia ditinggalkan ibunya untuk sementara waktu di situ,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, malam kelmarin.

Menurutnya, dia membawa bayi itu ke pondok pengawal dan dinasihatkan menghantar ke hospital sebelum membuat laporan di pondok polis berhampiran.

Ketua Puteri Umno Bahagian Rembau, Zuliana Mohd Ridzuan turut melawat bayi malang itu di HTJS.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Saiful Azly Kamaruddin berkata, pihaknya masih menjalankan siasatan lanjut mengenai penemuan bayi berkenaan.

“Ketika ditemui bayi yang dipercayai baru dilahirkan itu berada dalam keadaan sihat dan kini ditempatkan di HJTS untuk tindakan lanjut,” katanya.

Menurutnya, kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 317 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan kelahiran.

Petikan dari Harian Metro....

Tuesday, January 25, 2011

Story Mory Di Petang Hari

Salam ikhlas dr aku... Kat cni aku bukan ape nak citer gak ape yg berlaku petang td. Ari ni blk dr keje agak lewat gak. Sbb rase dah lewat aku terus pergi ambik mytwin dr rumah pengasuh. Hajat ati nak la pergi pasaraya nak beli la sedikit sayur utk dimasak. Terpaksa la bwk mytwin g pasaraya walau pun terase susah la ckit.  Biase aku g beli ape yg patut dulu br ambik sitwin kat rmh pengasuh. Sbb rase kesihan, tak mau la die org menunggu & tertunggu2 bila la mummy ku ni mau ambik aku.......

Sampai di pasaraya sesudah ambik2 ape yg berkenan dihati. Aku pun beratur la nak buat pembayaran. Yg beratur bkn la ramai sgt. Tak de la sampai 20 org pun. Rase 10 org tak sampai la. Cuma jurujual tu lambat sikit jer. Aku pun jadi tak paham. Datang la seorg hampa allah tu. Punyer la kuat meleter aku yg beratur kat depan die pun tak merungut. Bkn ape kalau diikutkan malah majoriti semua org naki cepat. Buat ape aku melepak lame2 kat pasaraya tu.Mcm kat rmh aku tu ade bibik ke? Balik dr keje relax jer.Mula la die bandingkan pasaraya tu dgn ini. Yg tak bestnyer...meleter punyer meleter dgn muka selamber die boleh potong aku. Aku geram jer nak sound. Aku susah gak dgn mytwin lg dgn terpaksa bwk bakul lg. Tp boleh bersabar ape..

Aku sampai boleh terpikir... Inikah majoriti masyarakat Malaysia yg sedang berkembang lg membangun. Aku berharap sgt tidak. Org lain boleh bersabar nape tidak kite.....  So ape kate anda??????

Berat Badan

Semalam myhubby gumbira la. Ingat kan ape??? Rupa-rupanyer berat badannyer dah naik 2 kg. Biase katenye. Berat badan nyer dalam 60-61 kg jer. Ni bermakna berat badan nyer dah bertambah 2 kg... Berat anda semua dah bertambah ke blm???? Aku pun berharap berat badan aku ni bertambah la ckit. Bkn byk pun. Aku sebagai isteri yang pengasih lg penyayang pun ckp kat die jgn berat tu jd 65 kg dah. Kalau tidak tido kat gem. (ahaks baik ke??) 

Kat sini aku letak pic piramit makanan ape yg perlu kau orang mkn byk & ape yg perlu kau org mkn ckit.


Hah... Aku letak ni sgt berguna tau. Sesuai sgt utk org diet atau tidak. Selamat la semuanyer....

Hadiah 2010

Lame betul tak bersiaran. Br ari ni ok la ckit. Tak de la bz sgt.
Rase blm terlambat (walau pun bln januari dah nak abis 1 bln hi..hi...hi...)nak ucap terima kasih buat semua kekawan yg bg hadiah di tahun 2010....  Br ade kesempatan nak letak pic kat blog ni... Ni hadiah dr kekawan jer tau ye. Dr saudara ke adik beradik tidak masuk blog yer. Sorry................

Cantik tak????

Hah... bj kurung ni hadiah dr kawan ku.. Sorry br sekarang blh letak pic nyer... Hu...hu...hu... jgn marah... ape2 pun terima kasih la bebanyak sbb bg kainnyer....

Macam-macam ader.....


Yg ni lak hadiah dr officemate ku.... Terima kasih banyak2 lain kali beri lg. Hi...hi...hi.... Akhir sekali hadiah dr kau org akan ku kenang la.....

Sunday, January 23, 2011

Satu Permulaan Yang Baik

Aku nak citer psl ni la...........................




Pendapatan pertama aku sebagai seorang bloger yg br nak belajar. Iklan ni br aku pasang 2 hari yg lepas. Jadi aku nok kongsi kegembiraan ni walau pun ciput. Aku tak kisah la..... Ok  la tu bg aku ni... Kalau org lain tak tau la.... Ape pun bg aku dah syukur alhamdullilah........ Tq pd yg klik......

Friday, January 21, 2011

Masakan Di Hari Minggu

Emm..... Kadang2 aku jd buntu bile tiba ari minggu. Sbb binggung la tak tau nak masak ape. Setelah di pikir di tela'ah aku pun masak ni. Jeng...jeng...jeng.....


hah. Kan best....

Ni la makanan kegemaran myhubby ikan singgan, ikan tongkol goreng (org ganu kate ikan ayer) dgn budu. Aku pun tumpang 2 kaki la. Best la jugak. Ha..ha...ha...... Biase la aku jenis tak cerewet bab mkn ni. hemtam jer... Bukan la jenis memilih sgt.

 rendang ayam....

Rendang ayam ni plk diberi oleh pengasuh mytwin. Ahaks.... Best la. Sbb ayam yg digunakan ayam kg tau.... Pedas lg.... Die bg ayam rendang ayam ni  semlm tp aku panaskan pd ari ni. Ape2 pun terima kasih la bebanyak sgt2....yg nyata memang best......


 bubur kacang...

Biase la kalau bukan ari minggu pun aku selalu buat pencuci mulut. Ni mknan kegemaran aku. iaitu bubur kacang. Banyak betul la plk menu utk ari ni. Ahaks asyik mkn jer. Rase tak  tak terkurang walau pun ckit pd minggu ini.Yes.... Mcm tercapai jer azam aku thn ni. Makan, makan gak so petang ni jom pakat ramai2 g jogging. Biar la keluar peluh ckit walau tak byk. Rase mlm ni nak masak mee goreng sea food la.. Makan lagi....

Hah... walau pun ape yg anda mkn tp jangan lupe bersenam ye.......

Thursday, January 20, 2011

Nasi Goreng Dan Tom Yam

Nasi Goreng.. Wow!!! Bestnyer

Tom Yam.. Best Giler...

Hah..... Kau org nak tahu ni la sarapan pagi aku utk ari ni. Bwk bekalan ke off mkn ramai2. Best sgt. Campur berselara plk tu. Nasi goreng tu aku buat pg td. Lebihan nasi yg dimasak mlm tu. So aku sumpah la ia menjadi nasi goreng ( hi...hi..hi.... Jahat gak aku ye blh sumpah2). Ni biase la amalan aku di pagi hari (buat sarapan la tu) Aku dah terbiase buat bekalan utk mytwin. Tak kira la goreng kentang pun jadi gak. Tp mase ari malas aku menjelma sorry ek.... Beli kedai jer.

Ha berbalik cerita tomyam lak. Tom yam ni aku msk semalam punyer tak abis. So aku panaskan jer pg td. Yg bestnyer aku letak kaki ayam dgn sotong. Sotong tu plk ade telor sotong tau. Best sgt..... Bkn selalu dpt mkn telor sotong... Abis semua mknan yg aku bwk kat off ari ni. Yg tak de mknan pg semua aku srh die mkn, mknan yg aku bwk... Jimat la kau org pg ni. Aharks...... Tq kepada semua yg telah menghabiskan mknan aku pd ari ni.....

Wednesday, January 19, 2011

Ubi Kayu

Kecewa betul la aku semlm. Buat penat jer g pasar lps keje cr santan nak buat pengat ubi kayu... Semlm myhubby blk keje lambat sbb last minit kene g keluar daerah (setiu Jer) jadi aku ambik keputusan nak buat la kuih pengat ubi kayu. Sbb ubi kayu dah ade kat rmh myhubby gak yg gali kat rmh mak ari sabtu baru ni.Sampai rmh cheak punyer cheak ubi kayu dah msk angin. Belum pd tu  aku dah call la myhubby tanyer mcm mane. Myhubby pun citer la. Kecewa la sgt. Sbb ubi tu besar la. Nampak sedap lak tu. Kecewa lg aku nak mkn pengat ubi kayu yg tidak kesampaian.....


Di pikirkan blk tak pe la. Mungkin bukan rezeki aku. Mungkin di hari lain boleh la buat sendiri. Santan tu nak buat ape ye..... Nanti pikir kemudian. Dah pikir aku akan cerita la kat kau org lak.......

Tuesday, January 18, 2011

Diary Oh Diary

Ari ni dah 18hb Januari tau.. Dengan rase sedih dan pilu aku baru jer dpt diary br. Sedih ke??? Hi..hi...hi... tak de maknernyer aku nak sedih2 lg. Nak buat mcm mane mybro br jer dpt hantar kat aku ari ni. Walau pun dah awal2 lg ade kat tangan die. Die dah tel tempoh ari tp nak buat mcm mane nasib jer selalu  tak dpt jumpe dgn die.Die bz kot......  Ke aku yg buat diri ku bz.....

Tengok 2 bungkusan aku terima. Hi..hi..hi... dr pos malaysia lg... alamak name kat sampul surat org lain la...

Cantik betul la bungkusan yg aku terima ni. Nak tau isinyer.....................................


jeng...jeng...jeng... ini isinyer....

Diary 2 bijik. hu..hu..hu.... mysis mogok ape bg sampai 2. ape2 pun muuuahhhh... for you. Lap u too mysis sbb bg diary ni. Diary Pos Malaysia lg. Nak buat mcm mane die keje kat ctu. Yg thn ni nampak cantik ckit dr tahun lepas... ho...ho...ho....

ni yg tahun lepas punyer....

Can ner ni. Ape pun aku ambik 1 jer. Yg 1 lg tu bg ler kat myprend.  Nak buat ape byk2. Tu pun plan last minit nak. Kalau ikutkan pakai jer yg thn lepas punyer. Ambik pun buat kegunaan rmh jer. Yg office punyer pakai jer yg tahun lepas yg masih ade kosong lg... 

Ape pun gunalah diary dgn sebijaknyer.......



Sekadar Berkongsi

nasi kangkang...mintak jauh!!

nasi kukus x ape..bleh makan
Lama benar saya tidak berjumpa dengan Ariffin. Rasanya sudah lebih tujuh
tahun sejak kawan lama saya itu di arahkan mengajar di Johor. Kerana
itulah, apabila dia datang ke pejabat saya pagi itu, saya merasa
terlalu seronok.
'Eh, makin kurus nampak. Diet ke?' kata saya setelah mempersilakannya duduk. 'Tak adalah. biasa la cikgu, kan sekarang ni macam-macam kerja.Kurikulumlah , kokurikulumlah, sukanlah. badan gemuk
pun boleh jadi tinggal tulang,' balas Arifin. 'Tengok ni ustaz, baju pun dah menggelebeh. Seluar pun longgar,' Tambah Arifin sambil menarik lengan baju untuk menunjukkan betapa kurusnya dia dan besarnya baju yang di pakai.
Selepas bertanya itu ini dan mengusiknya serba sedikit, saya bertanya Arifin
tentang hajatnya datang menemui saya. Yalah, tiba-tiba saja muncul,
pasti ada hajat yang hendak di sampaikan.
'Orang rumah saya sakitlah, ustaz', kata Arifin. 'Patutlah aku tengok engkau lain macam aja tadi. Ketawa pun hendak tak hendak. Sakit apa?' saya bertanya. Agak lambat Arifin menjawab. Dia menarik
nafas, kemudian meraup muka dan seterusnya bersandar di kerusi. Setelah
itu disorotnya mata saya dalam-dalam.
'Entahlah.' katanya perlahan,
'Lima tahun lalu tiba-tiba saja badan dia melepuh-lepuh. Di kaki, paha,
perut, dibelakang. penuh dengan lepuh macam orang terkena air
panas,'kata Arifin.
Tambah kawan lama saya itu, dia telah membawa isterinya, Niza, ke serata hospital dan klinik, namun ubat yang di beri oleh doktor tidak dapat
melegakan penyakitnya.
'Sakit apa, doktor pun tak tau,'tambahnya.
'Dah pergi berubat kampung?'saya bertanya. 'Dah,tapi macam biasalah. bomoh, cakap kena buat orang, terceroboh kawasan orang bunian., sampuk. macam-macam lagi. Duit banyak habis, masa terbuang, tapi sakitnya tak juga sembuh,'jelas Arifin.
Malah, kata kawan saya itu, lepuh-lepuh menjadi bertambah banyak pula hingga
tubuh isterinya yang langsing menjadi sembab. Wajahnya yang cantik
juga berubah murung, kusut
'Itu masih tak mengapa ustaz. Yang menambahkan kebimbangan saya, setelah beberapa lama, lepuh-lepuh itu bertukar pula jadi gerutu dan berbintil-bintil macam katak puru,' tambah Arifin. Akibatnya, sekali lagi Niza menderita kerana selepas tubuhnya hodoh akibat sembab, seluruh kulitnya yang dulu licin menjadi jelik. Dari tangan, bintil-bintil kecil dan besar seperti bisul tumbuh merata, kaki hingga ke muka. Disebabkan penyakit itu, kawan-kawan yang datang melawat terkejut kerana hampir tidak mengenalinya lagi. Akibatnya, Niza terpaksa berhenti kerja. Dia malu untuk berhadapan dengan kawan sepejabat.
Memang ada yang bersimpati tapi ada juga yang mengejek. Ramai yang menyindir
di belakang, tapi ada juga yang tanpa rasa bersalah mengaibkannya secara berhadapan. Dua tiga tahun berlalu, penyakit Niza bertambah parah. Sehelai demi sehelai rambutnya gugur hingga hampir botak. Rambut yang lembut mengurai
menjadi jarang hingga menampakkan kulit kepala yang memutih. Keadaannya
itu sangat menyedihkan kerana usia awal 30an, rambutnya seperti wanita
berumur 90an. Seperti daun getah luruh di musim panas, semakin hari
semakin banyak rambut Niza gugur. Dalam waktu yang sama, kuku tangan
dan kakinya juga menjadi lebam. Daripada biru, ia bertukar kehitaman
seperti di penuhi darah beku. 'Tiap hari, dia termenung. Dia mengeluh, kenapalah dia sakit macam ni. Kenapa dia, bukan orang lain? Apa salah dia? Kasian betul saya tengok,' kata Arifin. Wajahnya sayu ... 'Hidup kami pun jadi tak terurus macam dulu'. Di sebabkan doktor tempatan gagal menyembuhkan penyakit Niza, Arifin membawa isterinya ke Singapura. Hampir sebulan mereka di sana dan
banyak wang di habiskan namun pulang dengan hati kecewa. Doktor di
negara itu juga tidak dapat mencari penawar keadaan penyakit berkenaan.
'Sekarang ni, keadaan isteri saya dah bertambah teruk. Bila malam saja dia
meraung, meracau dan menangis-nangis. Jadi, saya harap ustaz dapatlah

tolong serba sedikit sebab dah habis ikhtiar saya mengubatnya cara
moden,'tambah Arifin.
'InsyaAllah. ' Balas saya. Tapi saya mula terasa pelik. Perasaan ingin tahu mula bercambah kerana berdasarkan pengalaman, kata-kata yang diluahkan semasa seseorang yang meracau dapat membantu kita merawatnya. Ini kerana semasa meracau itulah dia meluahkan segala yang terbuku di hati.
'Apa yang dia cakap masa meracau tu?' 'Macam-macam ustaz. tapi ada waktunya dia minta ampun maaf daripada saya. Saya tanya kenapa? .. Dia tak cakap, Cuma minta maaf saja. Yalah , orang dah sakit memang macam tu,'kata Arifin.
Saya cuma mendiamkan diri. Mengiakan tidak, menggeleng pun tidak. Setelah
berbincang lama, dia meminta diri . Sebelum pulang, saya berjanji untuk
ke rumah Arifin pada malam esoknya.
'Datang ya, ustaz . Saya tunggu,'katanya sambil mengangkat punggung. Dia kemudiannya melangkah lemah meninggalkan pejabat saya. Seperti yang dijanjikan, saya sampai ke rumahnya selepas isyak.
'Jemput masuk ustaz,'Arifin memperlawa sambil membawa saya ke sebuah bilik.
'Dia baring dalam bilik ni. Ustaz jangan terkejut pula tengok muka dia.
Orang rumah saya ni sensitif sikit,' bisiknya sebelum kami masuk ke
bilik berkenaan.
Sebaik pintu di buka, kelihatan seorang wanita berselimut paras dada terbaring mengiring mengadap ke dinding. 'Za.. Ni Ustaz Nahrawi datang,'kata Arifin perlahan sambil memegang bahu isterinya. Dengan lemah, Niza menoleh. MasyaAllah memang keadaan Niza sangat menyedihkan Wajahya penuh dengan bintil-bintil yang menggerutu. Matanya terperosok ke dalam manakala tulang pipi membojol seperti bongkah batu yang membayang dipermukaan tanah. Badannya pula kurus cengkung dan kepala separuh botak menandakan dia sudah lama menderita. Niza cuma tersenyum tawar memandang saya. Saya dekati dia dan selepas lima minit meneliti keadaannya, saya panggil Arifin ke sudut bilik. Dengan
suara separuh berbisik, saya bertanya;'Pin, saya nak tanya sikit, tapi sebelum tu minta maaflah kalau nanti awak tersinggung' . 'Tak adalah,ustaz. Tanyalah, saya tak kisah,' jawab Arifin. 'Err,. dari mana datangnya bau yang.' soal saya, tapi tak sanggup nak menghabiskannya. Bau yang saya maksudkan itu agak busuk. 'Ooo. mmm, dari alat sulit dia,'kata Arifin perlahan. 'Keluar lendir bercampur nanah'...
Saya tidak memanjangkan lagi topik itu kerana tidak mahu memalukan Arifin dan isterinya. Lagi pun tidak manis untuk bertanya tentang hal-hal yang seperti itu.
Sebelum kami duduk semula di sisi Niza, saya memberitahu Arifin, kadangkala di
timpa penyakit sebegini sengaja di turunkan balasan oleh Allah kerana ada melakukan dosa atau derhaka kepada ibu atau bapa. Lantas saya bertanya, adakah Niza sudah meminta ampun daripada ibu bapanya. 'Sudah ustaz. Dengan emak dan ayah nya saya pun sudah.' 'Kalau macam tu, baguslah,'kata saya. Setelah merawat Niza dengan doa dan ayat yang dipetik dari al-Quran, saya meminta diri. Sebelum itu saya nasihatkan Arifin dan Niza serta keluarga mereka supaya bersabar dengan ujian Allah. 'Sama-samalah kita berdoa supaya dia sembuh,' kata saya sebelum meninggalkan rumah Arifin. Sudah ketentuan Allah, rupa-rupanya keadaan Niza menjadi bertambah parah. Perkara ini saya ketahui apabila Arifin menghubungi saya beberapa minggu kemudian. Menurut kawan saya itu, isterinya kini kian teruk
racaunya. Memang benar. Bila saya menziarahnya petang itu, Niza kelihatan semakin tenat. Sekejap-sekejap dia meracau yang bukan-bukan. Malah saya pun tidak dikenalinya lagi. Sebelum pulang saya menasihatkan Arifin supaya melakukan solat hajat memohon ke hadrat Ilahi supaya menyembuhkan isterinya. Nasihat saya itu dipatuhi namun beberapa hari kemudian Arifin menalifon lagi. Kali ini suaranya
lebih sedih, seperti hendak menangis. 'Ustaz,'katanya, 'Sekarang barulah saya tau kenapa dia jadi macam tu' 'Kenapa?'pantas saya bertanya.... 'Sejak dua tiga malam lepas, dia minta ampun daripada saya dan ceritakan segala-galanya' . Arifin menyambung ceritanya; Malam itu saya terkejut sebab semasa meracau isteri saya minta ampun kerana telah mengenakan ilmu kotor kepada saya. Kata Niza, dia telah memasukkan darah haid dan air maninya ke dalam makanan saya. Saya tanya
'Kenapa?' Dia jawab, supaya ikut kata-katanya dan tak cari perempuan lain.
'Tambah saya kesal, selepas itu dia meminta ampun pula kerana telah berlaku
curang kepada saya. Kata Niza, dia lakukan perbuatan tu selepas saya ditundukkan dengan ilmu hitam.' Saya tanya, masa bila awak buat? Dia jawab semasa ketiadaan saya, tidak kira lah semasa saya bertugas di luar daerah. Semasa keluar seorang diri,
dia telah membuat hubungan sulit dengan beberapa lelaki. 'Niza sebutkan nama lelaki-lelaki itu, tapi saya tak kenal. Kata Niza, hubungan mereka bukan setakat kawan saja, malah sudah ke tahap zina. Kerana itu dia minta berbanyak-banyak ampun daripada saya. Dia minta saya maafkan.'Saya tak sangka betul, ustaz. Madu yang saya beri, racun yang dibalasnya. Patutlah selama ini bila berdepan dengan dia
saya jadi hilang pertimbangan. Saya jadi lemah, rasa diri saya kerdil, takut nak membantah. Sudahlah begitu, dia jadi perempuan.' Kata Arifin tanpa sanggup menghabiskan kata-katanya. Termenung saya mendengar ceritanya itu. Tidak saya sangka Niza sanggup berkelakuan demikian kerana Arifin bukan orang sebarangan. Arifin berpelajaran agama dan setia kepada isterinya. Budi bahasa pun elok. 'Kalau
sudah begitu bunyinya, saya rasa awak maafkanlah dia,'kata saya. Selain itu saya mencadangkan kepada Arifin supaya merelakan isterinya pergi. Kata saya, mungkin nyawa isterinya itu terlalu sukar meninggalkan jasad kerana dia mahukan keampunan daripada suaminya terlebih dahulu.' Lagipun, dia sudah terlalu menderita, sampai badan tinggal tulang, kepala pun dah nak botak. Doktor pula sudah sahkan penyakit dia tidak dapat disembuhkan lagi. Jadi, pada pandangan saya, daripada dia terus azab menanggung seksaan sakaratulmaut, adalah lebih baik kalau awak relakan saja dia pergi. 'Saya tau ia susah nak di buat, tapi keadaan memaksa.' 'Ampunkan dia?' Arifin bertanya balik. 'Dia dah derhaka dengan saya, buat tak senonoh dengan lelaki lain, kenakan ilmu sihir kepada saya, ustaz mau saya maafkan dia?'tingkah Arifin dengan suara yang agak keras. Mungkin dia terkejut.
'Ya. dia pergi dengan aman dan awak pula dapat pahala,' jelas saya. Saya
terus memujuknya supaya beralah demi kebaikan isterinya. Saya katakan,
yang lepas itu lepaslah. Lagi pun Niza sudah mengaku dosanya, jadi
adalah lebih baik Arifin memaafkannya. Mungkin dengan cara itu Niza
akan insaf dan meninggal dengan mudah.
'Takkan awak nak biarkan dia menderita? Awak nak pukul dia? Maki dia? Tak ada gunanya. Maafkan saja dia dengan hati yang benar-benar ikhlas,' jelas saya. Setelah puas memujuk, akhirnya Arifin mengalah juga. Lalu saya nasihatkan supaya dia bacakan surah Yasin tiga kali dan ulangkan ibu Yasin (salaamun qaulam mirrabir rahim) sebanyak tujuh kali.
'Buat malam ni juga. Lepas itu tunaikan solat,' kata saya. Seminggu kemudian
Arifin menelefon saya. Dengan sedih beliau memaklumkan isterinya sudah
meninggal dunia. Tambah kawan saya itu, Niza pergi tanpa sesiapa sedari
kerana ketika itu dia sedang menunaikan solat Isyak. Bila kembali, dia
lihat isterinya tidak bernyawa lagi.
'Tapi Alhamd ulil lah, sebelum pergi dia sempat minta ampun daripada saya sekali lagi kerana menderhaka. Marah, memang marah, tapi bila dia pegang tangan saya sambil menangis dan kemudian minta ampun,tidak
sanggup juga rasanya untuk membiarkan dia pergi dalam keadaan tanpa kemaafan daripada saya. Ustaz, saya dah ampunkan dia. 'Namun demikian, kata Arifin, lendir dan nanah busuk masih lagi mengalir daripada alat kelamin Allahyarham isterinya itu sehinggalah mayatnya dikebumikan.

p/s:
Kepada
wanita, kutiplah pengajaran dari cerita ini. Kepada lelaki,
hati-hatilah dalam memilih isteri, jangan pandang hanya pada rupa
semata-mata*

Monday, January 17, 2011

Perfume

Hukum ‘Perfume' Alkohol

JAWAPAN ( HUKUM PERFUME BERALKOHOL)
Jawapan seperti berikut :-
1) Harus dan sah solat, walaupun menggunakan minyak wangi beralkohol. Ini kerana bukan semua alkohol adalah najis. Para Ulama menyebut alkohol najis berdasarkan hadith nabi yang memberi isyarat bahawa arak itu najis. Ia diambil dari ayat al-Quran yang menyebut :
"Arak, tenung dan tilik nasib, lemparan kayu nasib adalah kekotoran ('rijs') dari hasil kerja Syaitan " (Al-Maidah; 90).
Dan dari hadith oleh Abu Tha`laba al-Khushani di dalam sohih al-Bukhari dan Muslim:
"Wahai Nabi Allah, kami tinggal di tanah Ahli Kitab, bolehkah kami makan & minum di dalam bekas mereka?" Nabi membalas : "Sekiranya kamu mendapati bekas selain bekasan mereka, maka jangan menggunakannya, sekiranya kamu gagal mendapatkan selainnya, maka hendaklah kamu basuh bekas itu dahulu dan kemudian makanlah menggunakannya "
Imam An-Nawawi (Syarah Sohih Muslim 13/14:86) dan Imam As-Shawkani ( Naylul Awtar, 1/71) menyebut "Maksud larangan makan menggunakan bekas-bekas mereka menunjukkan apa yang mereka masak dan minum menggunakan arak adalah kernana ia dihukum sebagai najis"
Hasilnya kesemua ulama empat mazhab sebelum itu pun telah menyebut bahawa arak adalah Najis.
1) Mazhab Hanafi, menurut kitab al-Fiqh al-Islami wa adillatuh (6/158) menyebut bahawa jika terdapat setitik arak sebesar syiling di baju seseorang, maka solatnya menjadi batal.
2) Mazhab Maliki, disebut oleh Ibn Rushd dalam Bidayat al-mujtahid (2/125); "Tiada satu jenis pun dari alkohol, bangkai dan najis boleh digunakan kecuali untuk tujuan perubatan"
3) Mazhab Shafi`i, arak disebut najis sebagaimana disebut oleh Imam An-nawawi di dalam al-Majmu` 2/569-570 (dipetik dari Imam al-Ghazali);
4) Demikian juga menurut mazhab Hanbali ( Ibn Quddama, al-Mughni, 9/152).
Benar 70 % atau lebih dalam arak adalah alkohol, tetapi ia jenis "Denatured alcohol" yang telah diproses untuk tujuan memberikan kemabukkan. Sila rujuk Denatured Alcohol . Adapun, alkohol yang ada di dalam minyak wangi adalah bukan jenis ethanol yang sama dengan apa yang ada di dalam arak, ia menggunakan ‘Absolute ethanol' iaitu satu jenis alkohol dengan hanya sedikit air dan campuran lain (maka kesannya juga berbeza dari kesan arak, malah ia tidak lagi digelar arak, barangsiapa yang meminumnya pula, ia mungkin boleh membawa seseorang itu ke alam barzakh dengan segera ! dan bukannya mabuk.
Kesimpulannya, menggunakan minyak wangi beralkohol adalah dikira suci dan tidak menjejaskan solat seseorang. Itulah pendapat saya berdasarkan hujjah di atas dan demikian juga pandangan yang diberi oleh guru-guru saya seperti Prof. Dr Abd Fatah Idris melalui kitabnya dan Syeikh Prof Dr Fadhal Hassan Abbas melalui kuliahnya.
BAGAIMANAPUN, AKHIR-AKHIR INI SAYA MENDAPAT INFOMASI TIDAK RASMI BAHAWA TERDAPAT PERFUME DARI BARAT YANG JUGA MEMPUNYAI ELEEMN 'LARD' ATAU BABI DI DALAMNYA. JIKA BENAR, MAKA ia adalah diharamkan dan tidak sah di bawa di dalam solat.
Cuma sumber yang menyatakannya adalah masih tidak kukuh dan saya tidak menumpukan kajian terhadap hal babi dalam minyak wangi. jawapan saya hanya menumpukan isu hukum alkohol.

Baju 2011

Alamak dah lame tak update blog. Bz sgt kah aku?? Alah biase la kalau ari minggu cbuk melayang kerenah mytwin. So tak kesampaian la nok on laptop kesayangan aku. Apetah lg nak pegang. Jawapannyer tersadai la my laptop di ari minggu....

Oh yer... Berbalik kepada tajuk ari ni baju 2011. Alamak my hubby bwk blk lg baju. Aku sebenarnyer sudah naik pening tengok baju2 die. Bukan ape dah tak tau mane lg nak simpan baju. Kan baik kalau hubby aku tu nak sedekah baju die kat org lain.. ( Bukan ape buat amal jariah sekali sekala dpt gak pahala). hi...hi...hi.... pandai2 jer aku ni.


Tengok cantik tak baju yg myhubby bwk blk semlm????

Yg batik tu katenyer kena wajib pakai hari khamis. hu..hu..hu... al maklum la my hubby keje k'jaan. Wajib pakai batik ari khamis. Ahaks... Myhubby ni jimat la duit pasal baju & seluar. Sbb kebanyakan baju dgn seluar dpt free jer. Kalau aku nak bg hadiah di ari ulang thn perkahwinan kami @ ari lahir die. Seluar dgn baju sudah dibuang awal2 dr list hadiah yg nak bg kat die. Kat belakang tu rak bajunyer yg dah penuh. Tu la yg aku pening. Dah tak tau nak letak mane....

Ni baju2 yg ku lipat cantik. Tak tahu la die nak wak pe.....

Baju2 ni nak tau duk melepak kat mane?? Kat ruang tamu.. Fuh..Yo... Buat menyemak mate jer yg memandang. Aku pun tak tahu ape kesudahan baju2 ni. Kalau jual kat kedai bander laku tak?? e..e..e.. terok betul la asyik pikir duit jer... hi..hi...hi....


Thursday, January 13, 2011

Biar Pape Asal Bergaya.....

Ini kah lumrah kehidupan manusia sekarang. Hidup kene bergaya. Biar pun duit yg ade nak makan pun tak cukup. Aku tak paham betul dgn golongan manusia seperti ni. Ingat ape yg ade kat dunia ni blh bawak mati ke??? Sebenarnyer aku geram kat polan ni. Staff die meninggal dunia, nak bg byr duit gaji yg tertunggak pun tak de, nak bg sedekah pun tak de gak .. Ade ke patut. Ni ke yg dikatekan manusia. aku sendiri pun tak paham la. Kenapa dizaman yg serba moden & canggih ini masih ade manusia yg mcm ni. Pakai kete besar & rmh bertingkat2 siap ade lif. Tapi hampeh........



Kat cni aku tak boleh la nak kate lebih-lebih. Sbb ati org pun nak kene kita jaga gak. Ha...ha...ha... siape yg makan nasi die la yg rase kenyang (peribahase yg selalu aku guna). Bg aku kalau ade duit br aku beli tp kadang kala ade gak terbabas. Biar la aku pakai selipar jepun dr kain sutera yg berharga beratusan ringgit tp berhutang. Yg tu aku tak mau. Sebab utang... Sakit kepale bila pikir pasal hutang ni. Bak kate pepatah biar pape asal bergaya. Tu bukan cara hidup aku. Biar la org nak kate aku kedekut ke. Ape ke? Janji hidup aku ok bkn ko.. hu...hu...hu....

Wednesday, January 12, 2011

Hamster Atau Arnab

Salam untuk semua... Ari ni rase boring sangat so terpikir nak taip ape kat blog ni. Tiba-tiba teringat nak cerita pasal hamster @ arnab. Bukan ape aku suka tengok hamster yg comel. Nak bela myhubby tak bg sbb die geli golongan tikus & hamster ni. ade ke ptt org lelaki geli dgn tikus... Tak patut langsung... hu...hu...hu.... Tu la yg buat aku sedih sgt. Aku ni pelik cikit kalau perempuan lain geli dgn hamster atau tikus. tidak bg aku. no..no...no...  Ade pernah 1 ari tu ade bdk office aku menjerit bile die melihat tikus. Aku boleh gelak balik kat die. Sian betul la.....

comelkan..Aku suka sgt. Tapi........

Dan 1 lg binatang kesukaan aku ialah arnab. Mungkin aku nak bela arnab myhubby bg kot. One day nanti aku mesti beli arnab. Sbb sekarang tengah plan nak hiaskan rmh dulu. Al maklum la rmh br duduk tak sampai 1 thn pun. Byk lg brg nak kene beli... Duit lg... Ari2 duk pikir pasal duit. Tp yg penting aku eppy jer menjalani idup di tahun baru ni.

Cantikkan arnab ni.

Lepas rmh ku dah kelihatan ok ckit aku mesti beli gak arnab ni. Tak pe la kalau tak dapat bela hamster pun arnab pun jadi lah... So ape binatang kesukaan anda semua bloger?????

Tuesday, January 11, 2011

Blog....Blog...Blog.....

Salam untuk semua.... Semlm ade org mintak tulong baiki die punyer blog... Yg rase kelakar sgt ialah aku pun org baru dlm blog ni. Byk lg perlu dipelajari. Nak itu & ini... Itu yg payah ckit bg aku yg baru nak belajar ni. Tp aku cuba jugak la. Tp alhamdullilah boleh dikatekan berjaya la jugak... Hi...hi...hi.... biler lg nak puji diri sendiri. Tp ok la utk aku yg baru nak belajar ni. 

Nak dipikirkan blk blog aku pun tak secanggih blog die yg aku baiki. Ape citer???? Aku pun tak mahu ketinggalan. Aku pun bertungkus lumus membaiki la blog ku supaya nampak ok la ckit... Ahaks... Ok kot... So kat sini aku nak dengar la cadangan2 dr bloger2 yg lain. Ok ke tak blog aku ni. Nampak menarik ke, ape ke.... yg korang nak komen. Don't worry aku terima dgn ati terbuka... Seluas stadium bukit jalil....

Sunday, January 9, 2011

Jalan-Jalan Cari Pasal

Hi..hi..hi.... Tajuk pun dah nakal. Semalam aku & myhubby jadi buntu dan malas sgt. Pagi2 dah g meround kat pasar tani. Byk betul la beli. Beli ape yg  dah lame aku idam ialah pokok limau purut. Bukan ape aku ni suka masak tomyam. Kadang2 masak pakrik. Best gitu. Kalu dah ade pokok senang la nak masak nanti ye...

Boring punyer boring aku pun ajak myhubby g jalan2 kat mesra mall. Dah tengah ari tp kite org redah jer. Tp alhamdullilah perjalanan kite org ok jer. Sbb x ujan. Panas pun x. Dah sampai seronok la. Sbb ape nak tau. aku dah lame nak makan big apple (donut). Ni la saat2 yg lame aku nantu. Aku memang suka makan donut. Penyakit ni berjangkit dgn anak2 ku yg suka gak mkn donut.

Ni sushi donut tau. Best....................




Banyak betul la beli donut. Memang suka makan donut. Aku paling suka donut coklat dgn kacang pinat. Rase mkn x puas tau....Beli la ape yg dah lame hajat. Nak tau ape??? Jeng...jeng...jeng.... Hadiah utk myhubby la. Tak boleh la nak ckp sini ape die. Tp yg penting ape yg dah lame aku hajat telah tercapai. Beli jugak baju utk mytwin. Eh... tak lupa la utk diri sendiri jgk. hi...hi....hi.....


Ni la muka org suka. Maklum la ape yg die hajati dah tertunai. Puding jer... Tengok la tayang depan mate tu.

Yg ni suka la dpt mkn mknan ringan. Ingat ari ni jer dilain mase no...no....no... tau

Perjalanan pulang kami singgah kat kg myhubby. & tak lupa pergi makam ayah mertua. Hari ni genap 74 ari dah die pergi. Al-Fatihah......

Popular Posts