Jom Klik

Monday, August 29, 2011

Hari Yang Kelam Kabut

Salam... Hari ni baru sempat nak update blog sebelum cuti raya. Cbuk betul la.Nasib baik dapat bos yang baik ati.Bagi cuti awal dapat la selesaikan kerja-kerja yang tertangguh. Cuti bermula pada ari jumaat. Tapi ari jumaat dah start sesi mengemas rumah. Mak ai... letih betul la.Malam pulak akak ajak pergi Desa Murni. Punyer la ckit orang sampai nak bernafas pun tak boleh (sesi perli la tu)...








Tengok kan. Ramai siot orang. Macam Desa Murni bagi free je tudung. Pilih punyer pilih akak PR sambar 3 helai tudung. PR punyer tak de. So paham-paham jer la ye. Kene terjah la pulak kedai lain. Pada ari sabtu PR g la mencari tudung tuan empunyer diri la pulak. Nak tau PR dah salah masuk jalan. Nak tengok keadaannyer. Jom....
Ni jalan ke Kedai Pasar Payang. Ni PR dah berada di hadapan Pejabat Pos Besar Kuala Terengganu. Memang tak boleh nak U-turn balik. Terpaksa la beratur dengan ati tak berape nak rela. PR g la kedai tudung Ariani. Mmm.... Orang pun ramai giler Sebab malas nak cari PR terus tanyer warna yang nak. Kan senang pekerja kat ctu cakap tak de. Pergi pulak kedai gedung tudung kat jalan Tok Lam. Nasib baik ade kat ctu. Walau pun parking punyer la payah. Nasib baik harga murah jer. Hanya 13 hinggit. Hi..hi...hi... jimat duit bonus yang tak berape nak luak tu... (ha..ha...ha... sesi keji ek). 

Nak balik rumah PR singgah kedai tukang jahit nak ambik baju.Tukang jahit cakap tak siap lagi. Esok (ari ahad) boleh datang ambik. Ari ni PR pun pergi la lagi. Mak ai... nak nagis rase. Baju PR tak berape nak siap tapi PR ambik gak. Sebab esok pagi raye dah nak ambik. Tapi boleh la nak pakai. Sebab lengan baju jer yang tak cantik. Nampak lepas raya nanti PR serang tukang jahit balik. Sebab tadi tukang jahit awal-awal dah balik kampung. Tak aci kan. hu...hu...hu.... (tak mau letak pic sebab geram tengok baju tu. Sebab baju tu tema kite orang tau).

Balik ambik terus pergi servis kete pulak. Memang kejam betul raye tahun ni. Tapi tak pe la janji boleh balik kampung. hi...hi...hi.... Sampai kat bengkel nasib punyer la baik kereta tak banyak tokey kat ctu boleh terus servis kereta. Tapi sampat lagi main city ville kat bengkel. Siap bawak ah lagi tau. Dah tau mesti lame punyer. Tadi pun sempat gak main game mase tunggu baju siap. hu...hu...hu.... Ni baru boleh rehat. Cuti awal macam tak cuti jer. Tapi terima kasih daun keladi la bos sebab bagi cuti awal. hi...hi...hi....






Di kesempatan yang ada ini PR ingin mengucapkan Selamat Hari Raya. Nak mintak maaf la kalau tersalah komen. Atau tersalah tulis n3 yer.... Diharap kite semua berbahagia di hari yang mulia ini. Di umum kan juga blog Pena Rozie akan berhenti bersiaran sehingga 3hb September 2011.

Thursday, August 25, 2011

Kisah Duit Rayer 2011


Salam.... Malam ni baru ade sedikit ketenagan nak mengadap blog. Al-maklum la kalau kat opis tak de maknenyer tau. Dah 2 ari PR tersangat-sangat bz. Tu pun ade ati nak mintak gan bos nak balik kul 1. hu..hu...hu.... Sebenarnya opis PR kalau 10 ari nak berakhir ramadan. Kite orang bekerja sekerat ari jer. Maknenye masuk kul 8 pagi dan pulang pukul 1 tengah ari. Tahun ni tak de sebab dah tukar management baru. Tapi kalau pulang kul 1 memang la tak tau la PR nak kerja pakai skil ape...

Oh yer... Berbalik citer asal n3. Tahun ni PR tukar ckit jer duit rayer. Bukan ape tak guna kalau tukar banyak tapi tak abis. Last-last masuk dalam akaun jugak. hi...hi...hi.... Seperti tahun-tahun lepas.Biasenyer PR akan menjadi mangsa tempat menukar wang. Akhirnyer kalau yang suruh tukar tu dapat awal. Maknenyer PR akan dapat lewat. Tahun ni pun macam ni jugak rupanyer. Ade yang tepon mintak tolong. Tapi kite tepon tak angkat, hantar mesej tak balas. Kau orang tahu ape yang jadi. PR lego jer duit tu ari ni. Ambik kau.... Padam dengan muka. Dah la ari ni last day orang keje. Tepon ari lain tau la PR nak sembur ape. Kalau kau tak nak orang lain belambak nak duit tu....

Hi...hi...hi... tengok tak pic kat atas. Sebenarnye sampul tu mengalahkan duit rayer sebenarnya. Tu maknanyer banyak sampul pada duit. Maklum la orang dapat sampul free. Tak pernah beli tau. PR akan mengumpul sampul duit yang bank bagi. Memang kompen tahun ni banyak jugak sampul duit yang lebih. Nasib baik tak boleh simpan dalam bank. hi...hi...hi.... So esok bermula la kempen membersih rumah semperna ari rayer. Cow dulu lain kali akan bersiaran lagi.


Nota kaki: Kepada anak buah duit rayer kau orang same seperti tahun-tahun lepas yer. Kepada anak-anak orang lain tertakluk kepada terma & syrat. hi...hi...hi.....

Syukur Allahdullilah....

Salam untuk semua.... Hari ni dah 25 ramadan. Ni bermakna kalau panjang umur ade 4 ari lagi kite menunaikan ibadat puase. Biase la kan nak-nak rayer ni kite akan bercakap pasal bonus la. Ape yang paling ditunggu-tunggu oleh semua orang yang bekerja. Tak kira la pekerja swasta atau kerajaan kan.... Syukur alhamdullilah... Bagi PR dapat la jugak bonus yang diberikan oleh syrikat. Boleh la jugak buat simpanan lepas rayer nanti. hi...hi...hi... Dan ari ni kami pulak dikejutkan oleh syarikat dengan mendapat duit rayer. Best...best...best... dan memang tersangat la seronok. Terima kasih daun keladi kalau boleh nak lagi. ha...ha...ha....
Sebentar tadi kami telah membuat majlis serba ringkas untuk pembahagian duit rayer serta ini.....



Ha.... Kau orang ade dapat??? ade??? hi...hi...hi.... jangan jeles tau. Kite orang dapat 3 botol seorang tau. hi...hi...hi.... Di samping pembahagian duit rayer serta air twister ni. Kami membaca surah yassin dahulu. Dan taskirah yang disampaikan oleh big bos. Sedikit ucapan dari MD kite orang. Dengar ucapan MD macam ati berbunga-bunga jer. Adakah lagi rezeki kami selepas rayer nanti. Kenelah tunggu yer....
Ape-ape pun PR sangat bersyukur sangat pada tahun ini kerana mendapat bonus yang telah di bank in ari selase lalu. Ari ni pulak dapat lagi duit rayer dengan air twister. So tahun ni best la berayer dah la dapat balik kampung. Cuti rayer pulak 9 ari. Ari last la kite orang bekerja. Yahoo.......

Nota kaki: Bersyukur lah dengan ape yang kite terima kerana ramai lagi yang tidak mendapat ape yang kite dapat....

Wednesday, August 24, 2011

Wordless Wednesday #8

Ni kad rayer yang pertama yang diterima





Penghantarnye ialah Prince Halilintar

Nota kaki: Terima kasih yer. Rase lepas rayer baru balas.hi...hi...hi....

Kerana Kau Aku Mengamuk Semalam

Salam untuk semua....Pepagi lepas sahur PR terus nak bersiaran. Maklum la  masuk jer opis pasti akan sibuk mengalahkan pengarah syarikat (kau biar betol....) ha....ha....ha..... nak buat macam mane ari ni dah ari rabu. Ni bermakna esok ari last bekerja.So kene siapkan kerja-kerja yang dah banyak tertangguh kerana hamper rayer. 

Berbalik kepada tajuk n3. Semalam PR telah pergi mencucuk wit gaji. Nak selesai bahagian untuk pengasuh anak PR duit (mak ai... awal dapat gaji, gomen pun baru dapat ari ni) hu...hu...hu....(masuk awal bermakna abis awal, sekian). Bawak la dua orang anak buah yang mahu ikut serta. Selepas tu kita orang ni singgah la kat KFC. Lepas melihat pic ini. PR pun oder la. Nak tau ape...



Lihat jer pic, ia selalu membuat jiwa PR mengongcang. hu...hu...hu.... Tapi sayang dah abis. Tak pe la lain kali masih ade. Pastu anak buah nak itu nak ini. Sedapnyer kau orang oder. Sape nak bayar.... Aku jugak yang kene ek... Mane aci kan die orang yang oder sedap-sedap tak kan PR punyer satu pun tak ade. Akhir nyer PR rembat pop corn chicken yang tak berape mengoda itu. Budak casher itu cakap tunggu 5 minit. Tak pe la PR boleh tunggu la. Last-last, pergi merendek kat 7 eleven gak. PR pun sambar jer la conneto. hi...hi....hi.... dah lame tak makan ais krim. Sampai jer kat kfc g la tanyer dak tu dah siap ke??? Kau orang nak tahu ape yang terjadi. Rupanyer die orang belum masak lagi. Ya...alllah...Dugaan sungguh di bulan ramadan ini. Tapi tak pe PR boleh tunggu sebab dah ade ais krim kat tangan. Sambil tunggu PR pun melayan ais krim. Lame la jugak Rase dah lebih 5 minit. "mane ni pop corn aku ni tak sampai-sampai". Pergi lagi tanyer kat budak tu. Nak tahu ape yang terjadi. Die punyer sengal dah bagi pop corn kat orang lain. Sial betul la.... Die suruh tunggu lagi. Dah la tukang masak die dah malas nak masak. Budak tu cakap orang dah bayar. Ape lagi PR pun mengamuk la. Berape lame nak kene tunggu hanya kerana pop corn chicken tu. Ni la yang membuat PR terus naik angin tau. Ape lagi PR pun marah kat budak tu.


Sebelum tu PR sempat mengambil alamat email pengurus die. Ape lagi dengan perasaan marah terus blah dari ctu. Pop corn pun dah tahu ke mana. Dah malas nak tunggu. Kalau bende tu mengenyangkan tak pe la jugak. Ni saje nak kunyah-kunyah jer. Sampai jer kat rumah terus bukak lappy PR. Ah...ape lagi nak tulis email la kat pengurus die. Abis dengan pengurus die kene marah. Ambik kau.... Nanti PR nak tunggu balasan email dari pengurus die la pulak. Nak dengar ape kate pengurus die. Die memang membuat PR angin satu badan. Ni la kfc yang paling teruk yang pernah PR kunjungi... Sekian wasalam....

Nota kaki: perasaan marah masih menebal. hu...hu...hu....

Tuesday, August 23, 2011

Baju Rayer???

Salam....
Ari ni lambat sangat dapat update blog
Baru sekarang dapat update
Dapat la melawat kekawan seminit dua
Baju rayer belum lengkap lagi la
Baju mummy die belum siap lagi 
hu...hu...hu....
Baju untuk sitwin dah siap 
Tapi ade jugak tau,
Tu yang risau sebab ade tapi.....
Kain baju kurung untuk baby girl singkat la pulak
Dah la baru jer ambik
Semalam kene hantar lagi 
Kat tukang jahit
Dah la tukang jahit demam
hu...hu...hu...
Harap-harap dapat la siap sebelum balik rayer
Balik rayer kat kampung pun tak tahu bile lagi
Ikut ke hati nak balik awal
Tapi baju mummy die belum siap lagi
Baju kurung baby girl kene baiki pulak
Harap-harap sangat la rayer tahun ni ceria sangat 
Sebab dah lame tak balik kampung

Ni baju melayu untuk baby boy.... 


Ni baju kurung untuk baby girl.....

Monday, August 22, 2011

Hamper Rayer

Ari ni bz tahap gaban
Gaban pun tak bz macam PR tau
Pagi-pagi dah adakan mesyuarat 
Yang cukup memenatkan kepale
Mengalahkan projek yang berharga
Berjuta-juta lemen tau
hu...hu..hu...
Setelah abis jer meeting
Jom ape lagi g shopping la pulak
Nak tau sebenarnyer meeting ape
Meeting nak buat hamper rayer jer
Nak bagi kepada yang bertuah la
Tapi bukan untuk staff ek

Ni untuk orang luar sahaja
Nak tau ape hasilnyer
Yang tak siap lagi
So kau orang buat sendiri ek
PR nak rehat jap






Ha...ha...ha....
Bakul gubah sendiri ek
Orang kedai dah tak sempat nak gubah
Sape suruh bagi arahan last minit
Ni la akibatnyer
So bersame-same lah kite menjahanamkan hamper tahun ini
ha...ha...ha....
Good Luck semua.

Sunday, August 21, 2011

Sekali Lagi


 
Salam untuk semua... Di bulan ramadan yang mulia ni. PR ade la sedikit mase untuk melayan movie. Bukan ape tahun ni kan malas nak buat biskut rayer. So PR akan mendera kakak-kakak untuk membuat biskut rayer. So dengar lah rintihan dari adik kalian yang tak berapa nak kejam ini (ha....ha...ha....) 

PR ambik movie ni selepas PR mengodek (ha...ha...ha.... Padahal copy je) komputer-komputer budak opis PR. Sebab bosan keje tak dapat nak buat lappy yang tak berape nak ok lagi. PR pun mengambil keputusan melayan la movie-movie yang ade di dalam ext hd PR. Setelah melihat ext hd. Mak ai.. Banyak lagi movie yang tidak dilayan oleh PR. Movie pertama yang dilayan ialah SEKALI LAGI.
Movie ini dilakonkan oleh Shaheizy Sam dan Lisa Surihani. Jangan lupe pelakon kanak-kanak yang comel itu iaitu Mia Sara. Geram la tengok muka die.

Arman (Shaheizy Sam) merupakan seorang pesakit yang percaya dirinya menghidapi penyakit autisme. Dia dijaga oleh ibu (Kartina Aziz) dan ayah saudaranya (Alex Yanz) selepas pembedahan. Dia dijodohkan dengan (Shasha Zurazie) atas pilihan ibunya. Satu hari, Arman diperas ugut dan kehadiran Amy (Mia Sara Nasuha) menyelamatkan Arman. Sejak hari itu, mereka berkawan baik sehinggalah hal persahabatan mereka diketahui ibu Amy, Shiela (Lisa Surihani). Shiela berang dan melarang Amy berjumpa Arman. 

Movie ni memang boleh di layan. Air mata pun boleh mengalir tau. hu...hu...hu.... Sesiape yang belum melayan movie ni boleh la melayan ek. Tak bosan punyer.....

Friday, August 19, 2011

Nape La Selalu Sedih....

Salam untuk semua....
Tajuk n3 entah ape-ape tah
Memang PR tengah sedih sangat


Sedih giler pic yang dipinjam oleh cik abang google
Sedih betul PR bile ade yang tak dengar kata
Bile anak buah pinjam PR punyer lappy
Awal-awal dah pesan jangan nak download  ape-ape
Tapi degil jugak
Sudah-sudah lappy PR diserang pelbagai virus
Hantar g kedai dah ok tp....
Nape PR punyer progrem tak boleh nak run
hu...hu...hu....
Cakap pakai window XP
 Dah betul tapi kenape yer
Can ner nak buat keje ni...
Dah siap sebelum rayer
Jawapannyer kene la bersekang bijik mate
Untuk siapkan keje nanti
Ari ahad kene keluar lagi mase rehat
Selesaikan masalah program ni dulu
Sabar dugaan di bulan ramadan

Thursday, August 18, 2011

Kisah Popia Di Bulan Ramadan

Salam untuk semua..... Kite dah masuk 18 ramadan. Ni bermaksud dah nak masuk 18 ari kite berpuase. Sekejap jer mase berlalu. Sedar tak sedar dah 18 ari kite berpuase. Ni kisah popia yang dibeli pada bulan ramadan dibazar. Walau pun dah beberapa tahun ia berlalu. Tetapi ia jelas di ingatan PR. Bukan ape... Hanya sebagai pedoman serta peringatan sahaja.

Kisah ni berlaku mesti dalam bulan ramadan kan. Ade seorang hamba allah tu telah bershopping sakan di bazar ramadan. Biase la kalau PR ni memang jarang sekali membeli kat bazar. Kalau beli pun, mesti PR beli di tempat yang PR kenal atau dah biase beli sebelum atau selepas ramadan. Alkisahnyer die banyak la membeli segala kuih muih almaklum la orang berpuase. Biase la kite kan selalu rambang mate di bulan ramadan. Metang-mentang lah lapar kalau boleh satu bazar nak beli. Salah satu nyer yang di beli oleh beliau ialah popia.

Biase PR ni makan nasi dan minum air sahaja. Kuih muih ni memang payah la ckit. Hamba allah tu dah selesai jer makan nasi, dia pun mula mengadap segala kuih muih yang di beli (selera besar sungguh die tu ahaks.....) Die makan la popia yang di beli. Popia pertama ok lagi. Masuk popia ke dua mak ia.... Nak tahu ape isi dalam popia tu. Semata-mata bawang goreng yang hitam legam tu. Terkejut sungguh kite orang tengok. Tak de sayur langsung. Teruk betul la die orang ni berniaga. Tolong la jangan nak berniaga macam ni di bulan yang mulia ni. ni dah kira kita lebih kurang kejam la.

Sebab ni lah PR payah sangat nak pergi kat bazar-bazar ramadan. Kalau terjadi pada PR tak tahu la la. Sebab nak kate die silap letak rase tak mungkin. Tak kan dah tak kenal sayur kot....

Kalau macam ni baru best. Pic ehsan dari cik abg google


Nota kaki: berhati-hati lah membeli kat bazar ramadan.

Tuesday, August 16, 2011

Menjaga Hati & Lidah

Dalam sejarah Islam nama Luqman al -Hakim cukup terkenal dengan kebijaksanaannya. Luqman tidak pernah mengamalkan sikap yang buruk termasuklah setiap kali apabila berkata-kata.

Apa yang keluar daripada kedua bibirnya adalah kebijaksanaan. Dia tidak pernah mengucapkan sesuatu pun, kecuali hal-hal yang mulia, penuh makna dan hikmah, serta berguna.Allah mengabadikan namanya dalam al Quran sebagai salah satu teladan untuk umat manusia.

Pada satu hari, Luqman telah diarahkan oleh tuannya menyembelih beberapa ekor kambing untuk dikendurikan. Selesai menyembelih tuannya berkata, ``Wahai Luqman, cuba berikan aku dua bahagian yang terbaik daripada daging-daging tersebut.'' Tidak lama kemudian Luqman datang dan menyerahkan sepotong hati dan lidah.

Tuannya meminta pula Luqman memberikannya bahagian yang paling buruk antara daging-daging kambing yang disembelih tersebut. Luqman kembali semula ke tempat daging itu dikumpulkan dan sejurus kembali, dia sekali lagi membawa sepotong hati dan lidah.

"Apa maksud mu dengan ini semua, Luqman? Mengapa yang terbaik dan paling buruk sama bentuknya?'' tanya tuannya.

Luqman dengan tenang menjawab, " Tuan, jika kedua bahagian ini sudah baik, tidak ada lagi yang lebih baik daripada kedua-duanya. Sebaliknya, jika kedua-dua bahagian ini sudah buruk, tidak ada lagi yang lebih buruk dibandingkan dengan keduanya,'' jawab Luqman.

Sememangnya itulah kebijaksanaan Luqman kerana kebaikan dan keburukan seseorang insan itu akan ditentukan bagaimanakah dia menjaga hati dan lidahnya.

Apa yang kita perkatakan dan apa yang terkandung dalam hati kita sama ada baik atau buruk sudah pasti menjadi penentu imej kita di depan orang lain.
Tetapi malangnya pada zaman ini, ada di antara kita yang tidak mahu memikirkan itu semua, mereka bercakap sesuka hati dan bertindak mengikut hawa nafsu.

Rasulullah s.a.w pernah mengingatkan umatnya supaya menjaga lidah dengan sebaik-baiknya kerana ia mendatangkan kesengsaraan kepada manusia jika salah digunakan.
"Barang siapa beriman kepada Allah dan hari akhirat hendaklah bercakap perkara yang baik atau diam.''

Keengganan atau kelalaian kita untuk menjaga lidah kita dengan baik boleh menjuruskan kita melakukan dosa.
Justeru itulah Rasulullah mengingatkan bahawa "Barang siapa banyak bercakap maka banyak pula salahnya dan barang siapa banyak salah maka banyak pula dosanya dan barang siapa banyak dosanya maka api neraka lebih utama baginya.''

Berdasarkan kepada hakikat itulah, berhati-hatilah ketika bercakap dan pelihara kesucian hati kita dengan sebaik-baiknya.
 
Kekurangan itu dari saya, kelebihan itu milik ALLAH AZZA WAJALLA jua....

Monday, August 15, 2011

Semangat Kerja Dah Bermula

Semangat kerja baru bermula
Komputer dah ok...
Kerja tengah banyak...
Minggu depan last kerja
Ahaks.....
Ari ni dah ari Isnin
Ari Rabu lak cuti Nuzul Quran
So berkerja la kite dengan bersungguh-sungguh
Nak siap walau pun ckit sebelum rayer...
Dah la cuti rayer lame oit.....
9 ari tu....
Tak mahu la isi borang cuti
Cuti syarikat dah bagi
Terima kasih....
Jimat cuti tahunan
Akhir tahun boleh ambik cuti lame ckit
Bawak twin g jalang-jalang
So ari ni kureng la ckit nak menterjah blog kekawan ek
Kalau kesempatan PR akan melawat kekawan lak....


Sunday, August 14, 2011

Edisi Rambang Bijik Mate Di Bulan Ramadan

Salam untuk semua.... Sedar tak sedar ari ni dah masuk 14 ari kite sebagai umat islam menjalani ibadat puase. Ni kisah PR gan baby girl keluar pada 12 ramadan bersamaan ari jumaat. Hajat di ati hanya nak beli donut kat big apple jer....




Sedap kan.... 12 bijik RM 25 hinggit. hi...hi...hi.... di bulan ramadan ni rase semua makanan sedap tau. Donut ni memang PR makan. Dikongsi-kongsi dengan anak buah serta sitwin. 




Lepas tu PR singgah kat kedai jual kuih muih. Beli la serba sikit. Habis la gak dalam RM 5.30 jer. Nak tau beli ape. Kerepok lekor 2 batang. Yang ni PR makan sebatang sahaja. Puding RM 1.00 3 keping. Yang ni pulak tak sentuh langsung. Kuih pulut dengan inti kelape (nyior kate orang ganu) nisan (gula melaka) tak tahu orang panggil kuih ape. Yang ni lak tak sentuh jugak. Last sekali kuih lompat tikam. Ha...ha...ha... Yang ni pun tong sampah yang makan. Teruk sungguh kan......


Dah berape ari PR nak makan sang gumpal. Tapi die punyer bukan jenis besar , tapi  jenis yang kecik jer. Last-last dapat gak kat gerai PR selalu g pada waktu rehat. Bukan bulan ramadan ek. Tapi di bulan ramadan jugak die buka la. PR sambar 2 bungkus. Sebenanya PR beli la jugak untuk orang lain. Memandangkan jumaatkan ari minggu. Family abang akan datang buka puase kat rumah mak jugak. Hambik kau sebungkus RM 1.50 jer... Tapi PR makan 1 bungkus jer. 1 bungkus lagi ape dah jadi. Jawapan nyer  tong sampah la. Membazirkan... Tu la rambang lagi bijik mate.




Nota kaki: Tak mahu la g bazar ramadan lagi. Membazir jer.hu...hu...hu.....

Friday, August 12, 2011

Kenangan Puase Di Zaman Kanak-Kanak

Salam 12 ramadan untuk semua. Ni kenangan PR berpuase mase kanak-kanak dulu. Seingat PR, PR mula berpuase pada darjah 4 (umur 10 tahun kan...) tu pun bukan paksaan dari ibu bapa. Tengok orang berpuase kite nak berpuase jugak. hi....hi...hi.... Nak dijadikan cerita satu ari tu kedua-dua akak PR tak dapat berpuase. Die orang ni sedap jer masak burger benjo. Ala macam ni....



Sedap kan... Ala makanan ape-ape pun di bulan ramdan ni memang sedap sebab lapar. hi...hi...hi..... PR punyer la merayu kat mak sebab nak buka puase. Nak buat macam mane dah terliur nak makan burger. Mak cakap 'tak boleh kene puase'. Puas PR merayu tetapi mak buat tak tahu jer. Akhir sekali PR yang mengalah, bukan mak yang mengalah. Dan tahun tu la tahun pertama PR puase. Dan PR berjaya berpuase penuh selama sebulan. 

Dan ade lagi satu kisah yang tak pernah lupa. Biase di bulan ramadan PR akan merengek nak makan itu dan ini. Pada satu ari tu PR suruh mak masak nasi minyak.Tak mahu yang dibeli kat bazar atau di kedai. Mase berbuka mak ai.... banyaknyer PR makan sampai 4 pinggan tau. Kestudahannyer asyik masuk dalam tandas jer. Sakit perut la. Sebab makan banyak sangat. ha...ha...ha..... sape suruh makan banyak sangat. 

Bab main mercun jangan dicerita la. Punyer la nakal. Zaman dulu mercun senang dapat. Mercun roket la yang pelik-pelik yang tak dapat di zaman ini pun ade. Biase PR akan menjalankan misi dengan abang. Sebab bunga api pun murah dulu macam sekarang. Kite orang letupkan mercun buatan sendiri depan rumah jer. Tapi nasib selalu menyebelahi kami. hi...hi...hi.... Kalau tak mmm.......

Nota kaki: Kenagan ini memang payah nak dilupakan.....

Thursday, August 11, 2011

Ari Bermalas Malasan

Ari ni bangun tido lambat
Sampai opis punch card merah
Malas betul nak buat kerja
Komputer masih dalam spa
hu...hu...hu....
Mate pulak mengantuk
Jiwa dah tak tahu ke mana
Orang mintak buat hamper pun dah siap
Hamper ni untuk anak-anak yatim la pulak
mmm......
Esok cuti ari minggu 2 ari
Nak kate turuja pun tidak jugak
Entah ape yang tak kene pun tak tahu

Wednesday, August 10, 2011

Wordless Wednesday #7

Gara-gara tak mahu potong kuku











Abis Sudah

Setelah hempat ari PR melayan tetamu-tetamu yang datang meminta zakat yang berbentuk beras 10kg setiap seorang. Pada peringkat ini Big Boss telah memperuntukan 89 beg beras untuk kali ini. PR pun tak tahu betape di bulan ramadan ini PR terpaksa menebalkan kesabaran. Walau pun ade sedikit pertanyaan yang sinis. Ya.... Allah tebalkan lah iman hamba mu ini....

Kisah pada ari pertama. Bertapa kuatnya iman PR pada ari itu. Hanya tuhan sahaja yang tuhan sahaja yang tahu. Bila PR tanya soalan kebanyakan tidak bekerja. Bila ditanya pulak kalau tak keje nak makan ape. Baru la cakap keje gitu-gitu (gitu-gitu pun PR tak paham keje ape). Tapi masih boleh terdiam jer. Bila tanya pasal tanggungan pulak. Mak ai... Hanya tuhan sahaja yang tahu perasaan PR pada mase ini. Anak umur 20, 26, 30 tahun masih lagi dalam tanggungan mak. Bila PR tanya nape tak bekerja. Dengan segih-segih jawab tengah cari. Malas nak keje. PR sendiri pun tak tahu ni sekadar alasan atau betul. Kalau betul PR pun terpikir juga kat negeri Terengganu ni bukan payah sangat pun keje. Kalau setakat nak jadi jurujual ke? Tukang cuci kereta ke. Ni bukan tengah cari keje tapi memang malas kerja. Nak harap orang tangung aje.

Ingat dulu mula-mula PR habis belajar. Umur 19 tahun terus abis latihan terus dapat kerja. Kerja la jugak walau pun gaji kecik. Tapi dapat la menampung keperluan kite yang tak seberape.Tak mau menyusahkan ibu bapa lagi. Di ari ke dua ok la ckit yang datang. Sedih pun ade. Yang datang patah tangan pun ade. Sedih aku tengok die orang ni. Anak ramai suami pulak meninggal. Dapat bantuan 200 hinggit jer sebulan. Pada ari ke 3 aku pun dah naik ok ckit. Hilang la rase nak marah pada ari pertama dah ilang. Pada ari yang ke hempat hanya tuhan sahaja yang tahu die orang serang kat opis PR berduyung-duyung. Sampai kite orang langsung tak boleh buat keje. Sampai bos yang masuk opis pun tersenyum kambing. Paham dengan ape yang tersirat. Bukan ape PR tanyer keje ape. Die orang mejoriti jawab semua tak bekerja. Kalau PR tanye nape tak keje, nak makan ape kalau tak keje ade-ade jer alasan yang tak masuk dek akal. Yang datang golongan muda ade jugak. Yang masih kuat untuk bekerja. Bukan ade masalah kesihatan pun. Entah lah PR tak paham serta mengerti.

Lepas tu PR ade pulak dengar seorang pak cik ni datang meminta zakat. Tetapi die ade van tau. Dia angkut orang kapung die, atau mungkin orang die kenali untuk datang mengambil zakat di opis PR. Nak tau caj bayaran yang dikenekan sebanyak 6 hinggit tau. Mak aik... jadi busines la pulak. Dengar citer dah 5,6 trip. Dah kalau 1 trip boleh muat 10 orang. Kau orang kira ek berape yang die dapat.

Ingat ni bulan ramadan tau dosa kau orang PR tak tanggung tau. Keikhlasan tu pentin g tau. Kalau PR tak tahu Tuhan tahu tau.

Tuesday, August 9, 2011

Banyak Sabar Ek....

Salam...Dengan pagi yang tak berape nak ceria ni. Entah la nak cerita pun rase lemau jer. Komputer kat opis rosak lagi. Mula-mula die rosak tikus. Nak abis tikus kat kedai PR beli. ha....ha....ha.... Sempat beli 3 aje. Pastu komputer ni kadang-kadang idup, kadang-kadang die mati sendiri. Setelah menerima rawatan rapi. Entah macam mane keybod pulak yang rosak. Ni dah dua kali beli keybod kat kedai. Yang PR songlap kat opis dah dua. So jadi 4. Ari ni die langsung tak idup. Ni nasib baik bawak lappay kesayangan PR. Sebenarnya ia hanya kebetulan aje. Sebab nak lari dari anak-anak buah yang terlampau gatal tangan nak main lappy PR. Takut terkena virus..... So ari ni kene la buat kerja yang tak memerlukan komputer. hu....hu...hu.....



Monday, August 8, 2011

Kerja Biar Ikhlas Di Bulan Ramadan ni.....

Salam untuk semua... Semoga ibadat kite di bulan ramadan ini diberkati olehNYE. Sekejap jer mase berlalu. Ari ni dah masuk 8 ari kite berpuase. Dalam seminggu ni opis seperti biase la kalau di bulan ramadan. Ade la ckit sebanyak pemberian zakat untuk golongan yang patut mendapat zakat tersebut. Sebelum tu dah sampai email supaya mencari golongan yang sepatutnyer mendapat zakat. PR ni bukan la pakar sangat dalam mencari insan-insan yang patut mendapat zakat. Mintak la tolong dari orang lain jugak.

PR dapat la senarai nama untuk itu. Lepas tu PR banci la semula. Soal selidik sekali lagi. Tapi PR memang tak puas ati tau. Bukan la kejam sangat. Ade ke patut.... Suami jer meninggal panggil miskin, idup susah.Tapi boleh pakai kereta. PR rase kalau dah boleh pakai kereta kite tak panggil idup susahkan. Ape pandangan dari kalian pulak.Sebab bile dah pakai kereta, kite boleh bayar insuran, cukai jalan serta boleh isi petrol kan. Tu kira susah ke? Ni lagi satu... Seorang isteri yang kematian suami (die tu mualaf). Dulu PR pernah la pergi rumah die untuk hantar beras. Wakil jer dari pihak yang memberi. Mak aik... rumah punyer la besar.Mengalahkan rumah yang PR beli sendiri. Die mendapat bantuan dari MAIDAM lagi. Tapi betul la kate orang golongan mualaf ni kadang kale lebih senang dari orang islam bukan mualaf lagi. Pikir punyer pikir PR mengambil keputusan semua gagal menerima zakat. Sebab tak mau ade sikap pilih kasih tau.....

Ni kisah yang datang kat opis pulak. alahai banyakyer dugaan di bulan ramadan ini. Ade la insan yang datang. Wakil dari pihak surau untuk meminta sedikit sumbangan untuk majlis berbuka. Siap dengan buat kertas kerja. PR tengok kertas kerja pun naik fening. Sebelum pada tu die dah hantar kertas kerja tu. Hi...hi...hi.... Rase kelakar lak. Sebab biase orang bagi pamplet jer. So die datang untuk mengutip sumbangan. Kebetulan kertas kerja die tu ade atas meja bos PR. So kite orang pun terpaksa menunggu la. Tak kan main ceroboh jer. Lagi pun Bos tengah bergayut (hi...hi...hi....) di tepon. Kalau kau orang ade bran. Kalau PR sorry naik lorry ek... Memang tak berani langsung tau. Die orang menunggu tak sampai la 30 minit tau. Kebetulan cash kureng la. Memang niat kite orang ni memang nak bagi pun. Bukan ckit kite orang nak bagi tapi banyak jugak la. Last-last kerani pun mintak maaf la sebab terpaksa menunggu lame. Kite orang janji nak tepon semula bila dah ade duit cash nanti. Eh.. Kau orang nak tahu ape die orang sound. Die boleh kate mengantuk ( perli la tu). Die orang keluar jer dari opis terus cakap. Kalau tak nak bagi cakap la. Mak aik... Manisnyer mulut kau orang di bulan ramadan ni. Ingat kau tu datang mintak sumbangan bukan mintak hutang tau. Buat kerja di bulan ramadan ni biar lah dengan ati yang ikhlas tau. Dapat pahala dengan lebih berlipat kali ganda.

Tak sempat telipon datang lagi pada ari yang berikut. Langsung tak boleh tunggu. Kau ingat kau tu Dato ke Datin. Ade aku kisah...Budak opis PR terus sound yang die terase ati dengan kate-kate die orang ari tu. Langsung die orang balik. Niat memberi tu masih ade tapi tak mahu bagi kat die orang senang nak berurusan dan pengerusi sendiri. Nak suruh la pengerusi bagi la nasihat ke ckit kat anak buah die. Di ari lain pulak datang lagi. Tahu pulak datang mintak maaf la pulak. Ingat sikit, ni bulan ramadan tau. Bulan kite berbuat amal ibadat. Jangan buat kerja tu nak dapat ganjaran jer. Pahala pun dah kira jugak tau walau pun tak nampak pada ari ni. Akhirat nanti kau orang nampak la. Kalau sikap macam ni yang ikhlas jadi tidak ikhlas .  Nasib baik dengan ape yang berlaku tidak mengugatkan lagi keikhlasan kite orang tau..

Roh Di Bulan Ramadan

Tidak berjumpa dengan nas shahih yang menunjukkan bahawa roh akan pulang ke rumah pada bulan Ramadhan. Ada beberapa pendapat berkenaan dengan kepulangan roh ke bumi ini

1. Syeikh Dr Yusuf al-Qaradhawi.
Bahawa roh tidak akan mencampuri urusan yang tidak berguna lagi padanya [Fataawa Muasyarah, 1/70]. Pada hakikatnya, roh berada suatu alam yang dinamakan alam barzakh yang sudah tentu penghidupannya sangat berbeza. Sheikh Walid al-Firyaan mengatakan bahawa alam barzakh adalah jangka waktu diantara kematian seseorang dan Hari Kiamat.
Bagi Roh orang yang beriman, ia akan menerima balasan yang baik di alam barzakh. Dan bagi mereka yang mengerjakan maksiat maka mereka akan diazab di alam barzakh. Sebagaimana sabda Nabi :saw:-
Roh orang yang beriman adalah burung yang sangkut di pokok-pokok syurga,memakan buah-buahannya, dan Roh orang kafir akan pergi ke neraka"
Sebagai kesimpulan, alam Roh dengan Alam Dunia amat berbeza sekali. Kekesanan Alam Dunia kepada Alam Roh adalah sebagaimana yang dinyatakan didalam hadith sahih iaitu : sedekah jariah, ilmu yang bermunafaat dan anak yang soleh yang mendo'akannya. Tidak ada gunanya pun kalau roh-roh ini dibenarkan pulang kalau ia tidak memunafaatkan diri mereka.

2. Ustaz Zaharuddin Abd Rahman
Apabila roh sudah berpisah dari tubuh, ia berada di alam yang dinamakan Barzakh, dan ia tidak akan mampu sama sekali untuk kembali ke alam dunia semula sama ada dalam keadaan baik atau buruk. Dakwaan Roh pulang kembali ke rumahnya setelah hari-hari tertentu adalah TIDAK BENAR. Tidak kiralah sama ada roh itu dalam keadaan baik atau buruk. Manakala jika benar kelihatan mahkluk seperti si mati dan kendengaran suara-suara menangis, maka pandangan Ulama adalah ia hanyalah angkara Jin dan Syaitan yang menyerupai si mati dan gangguan mereka, tidak lebih dari itu.
Bukti bahawa Roh tidak boleh kembali berdasarkan dalil berikut :-
Firman Allah ertinya : " Hingga apabila datang kematian kepada seseorang dari mereka ( orang kafir) dia berkata : " Ya Tuhanku kembalikanlah aku ke dunia, agar aku berbuat amal yang soleh terhadap apa yang telah aku tinggalkan. Sekali-kali tidak (jawapan Allah), sesungguhnya itu adalah perkataan yang diucapkannya sahaja (janji kosong) . Dan di hadapan mereka ada DINDING (barzakh) sampai hari mereka dibangkitkan" ( Al-Mu'minuun : 99-100).
Imam Mujahid (Tabien dan anak murid Ibn Abbas r.a) dan Ibn Zaid berkata tentang ayat ini : "Barzakh adalah seperti satu tembok yang menghalang orang yang mati kembali ke dunia."
Firman Allah ertinya : "Allah SWT memegang jiwa (ruh) ketika matinya (seseorang) dan memegang jiwa(ruh) orang yang belum mati di waktu tidurnya, maka Dia tahanlah jiwa yang lain sampai waktu yang ditentukan.." ( Az-Zumar : 42 ).
Melalui ayat ini, jelas bahawa roh berada di dalam pegangan Allah SWT dan Allah tidak membenarkan sama sekali Roh untuk kembali ke dunia, sebagaimana yang dijelaskan dalam ayat sebelum ini,
Terdapat juga ulama berpandangan bahawa roh orang yang telah mati boleh bertemu dengan roh orang hidup ketika mereka sedang tidur (melalui mimpi). (Ar-Ruh, Ibn Qayyim, ms 20). Bagaimanapun, tiada yang berpandangan roh tersebut boleh bertemu dengan orang hidup semasa sedar mereka. Semua roh yang telah di ambil Allah SWT akan sibuk dengan urusan mereka sama ada baik atau buruk.
Prof Ahmed Azzedine Al-Bayanuny dan Prof. Mohamed Hussin pernah menegaskan bahwa dakwaan orang-orang kristian yang boleh bertemu dengan ruh si mati dengan teknik jampian khas adalah penipuan yang menggunakan Jin dan syaitan. Ia bukannya ruh yang sebenar. ( Rujuk Al-Iman Bil Malaika dan Al-Ruhiya al-Haditha)

3. Tuan Guru Dato' Dr Haron Din
Orang yang telah meninggal dunia, rohnya kembali kepada Allah S.W.T yang diistilahkan berada dalam alam Barzakh, ianya adalah alam Akhirat. Justeru insan yang telah pergi kepada-Nya tidak mungkin dan tidak boleh kembali ke alam dunia kerana Barzakh itu bermaksud pemisah atau penghalang. Ia seumpama sebuah tembok yang kukuh memisahkan di antara dua alam.
Maka orang yang telah kembali ke rahmatullah atau kembali ke alam Barzakh ini, dia tidak boleh kembali. Dalam Surah az-Zumar, ayat 42 yang bermaksud, "Allahlah yang memisahkan nyawa dengan mati daripada makhluk-Nya dan memegang yang telah pasti mati ini dengan tidak membenarkannya kembali ke dunia."
Ayat al-Quran lain ada menyebut, "Bahawa selepas kematian, mereka akan kembali ke alam Barzakh sehinggalah kepada hari Kiamat."
Banyak ayat al-Quran dan al-Hadis yang menunjukkan bahawa ruh si mati berada dalam suatu kepungan Barzakh yang tidak mungkin boleh kembali ke alam dunia. Sebagaimana kita ke alam dunia tidak boleh masuk ke alam Barzakh (tanpa ada sebab).
Logiknya kita lihat, kalaulah ruh orang yang telah mati itu boleh kembali ke dunia, boleh melakukan berbagai-bagai perkara, sudah tentu orang-orang yang telah meninggal itu seolah-olahnya tiada seksa kubur, tiada balasan dan seolah-olahnya mereka bebas ke sana ke mari.
Oleh itu, kita harus yakin bahawa ruh si mati tidak boleh kembali untuk menziarahi keluarganya, rumahnya atau sebagainya.
Akan tetapi berlaku dalam dunia ini, orang mengatakan roh orang mati, kembali ke dunia dan meminjam jasad-jasad yang tertentu yang jadi seperti orang kehilangan akal, bercakap dengan nada, irama dan kelakuan orang yang telah mati.
Daripada pengalaman saya, ada juga yang mendakwa dirinya Nabi Khidir, Sheikh Abdul Qadir Jailani, Wali Songo dan sebagainya. Ada juga pihak tertentu yang mengubat orang, yang mengajar ilmu-ilmu yang didakwa kononnya diambil daripada orang yang telah mati. Semuanya ini adalah tidak benar dan ditolak oleh Islam. Seolah-olah wujudnya fahaman mengembalikan roh, dalam istilah Arabnya disebut tanasuthil arwah - reincarnation -. Fahaman ini ada dalam fahaman Buddha, Hindu dan fahaman purba. Islam bersih daripada semua fahaman ini.
Umat Islam mesti beriman bahawa ruh adalah untuk dirinya sahaja dan tidak boleh masuk dalam diri orang lain. Satu jasad satu ruh, apabila dipisahkan, jasad akan tinggal di alam dunia, ruh kembali ke alam Barzakh.
Apabila tibanya nanti di hari Qiamat, jasad akan dijadikan semula dan ruh akan mencarinya untuk dihisabkan oleh Allah S.W.T. Alam Barzakh adalah suatu alam yang ditutup rapat.
Oleh kerana itu pada pandangan saya tidak timbul sama sekali manusia yang telah mati, ruhnya boleh menganggu atau menyakiti manusia.
Hadis Nabi s.a.w menyebut (yang bermaksud),"Alam kubur itu adalah suatu tempat tinggal sementara, tempat berhenti daripada tempat-tempat yang akan dilalui, menuju ke alam Akhirat, alam kubur adalah sebahagian daripada alam barzakh, maka yang telah dimasukkan ke alam kubur akan berada di dalamnya sehingga hari Kiamat yang tidak mungkin boleh kembali ke alam dunia."

Destinasi Roh Selepas Mati.
Ulama berbeza pandangan dalam menentukan tempat tinggal  Roh selepas mati seperti berikut (Rujuk Syarh Al-‘Aqidah At-Tohawiyah, Tahqiq Syuaib Arnout, 2/613-614, cet Muasassah ar-Risalah) :-

a) Roh Mukmin di dalam Syurga dan Roh Kafir di dalam Neraka.
b) Kedua-duanya di dalam kubur mereka, dan Roh Mukmin di bukakan taman Syurga serta memperolehi nikmatnya dan Kafir di bukakan lubang azab neraka.
c) Roh Mukmin di alam tinggi (‘illiyyin) di langit ketujuh dan Kafir di ‘Sijjin' di dunia yang ketujuh terbawah.
d) Roh para Shuhada' (mati syahid) berada di Syurga dan Roh seluruh Mukmin lain berada di kuburan mereka. (pandangan Imam Ibn Abd Al-Barr)

Antara dalil dalam hal destinasi roh selepas kematian ini ada diterangkan di dalam hadith
" Roh yang Mukmin dalam keadaan burung-burung yang bergantungan di pokok-pokok di dalam Syurga, sehinggalah Allah mengembalikannya kepada jasadnya pada hari dibangkitkannya."  (Ibn Majah, no 1449 ; Ahmad, no 15716 12/315 cet Dar al-Hadis; Sohih menurut Ibn Hibban no. 743, Syuaib Arnaout dan Ahmad Syakir)
Berdasarkan sebuah hadith lain, apabila seorang Mukmin itu mati rohnya akan dibawa naik ke langit sehingga sampai ke langit ke tujuh, maka berkata Allah SWT : Tuliskan buku hambaku ini di ‘illiyyin' (tempat yang tinggi) dan kemudian dikembalikannya ke jasadnya kembali dan di datangi pula oleh dua Malaikat ... (Ringkasan Hadith riwayat Ahmad, Abu Daud no 4753, Sohih menurut al-Hakim, Syuaib Arnaout dan Ahmad Syakir)

Manakala Roh si jahat dan Kafir pula juga di bawa naik ke langit dengan bau yang amat busuk dan digelar dengan nama yang terburuk dan apabila sampai di langit, maka tidak dibukakan pintu langit kemudian Nabi SAW membacakan ayat 40 dari Surah al-A'raf . Kemudian Allah SWT mengarahkan agar dtuliskan namanya di dalam ‘Sijjin' (neraka) kemudian di campakkan Rohnya dan Nabi SAW membacakan firman Allah : " Sesiapa yang syirik kepada Allah, maka adalah seolah-olah jatuh dari langit lalu disambar oleh burung, atau diterbangkan ke tempat yang jauh" (Al-A'raf : 31) . Kemudian dikembalikan kepada jasadnya, ...kemudian di datangi Malaikat..lalu dibukakan pintu dari neraka, lalu datanglah kepanasannya dan racunnya, dan kuburnya pula menyempit sehingga bersilang rusuknya. (Ringkasan dari Hadith riwayat Ahmad, Abu Daud no 4753, Sohih menurut al-Hakim, Syuaib Arnaout dan Ahmad Syakir)
Berdasarkan ayat Quran juga, ruh si jahat juga akan di azab di dalam alam barzakhnya. Iaitu :
" Api neraka dikenakan kepada mereka (kafir) pada pagi dan petang, manakala di apabila tiba qiyamat mereka di masukkan bersama keluarga Firaun yang dikenakan azab" (Ghafir : 40)
Kesimpulannya, Roh tidak mampu kembali ke alam dunia kerana Barzakh adalah tembok yang menghalangnya, dan Roh mukmin di berikan nikmat di alam barzakh manakala Roh di kafir diazab sehingga kiamat. Wallahu'alam.

Sunday, August 7, 2011

Kadar Zakat Fitrah Bagi Negeri Terengganu

Setelah mendapat perkenan daripada Duli Yang Maha Mulia Tengku Muhammad Ismail Ibni Al-wathiqu BiLlah Sultan Mizan Zainal Abidin, Pemangku Raja Terengganu Darul Iman, maka dengan ini saya mengisytiharkan kadar Fitrah bagi negeri Terengganu tahun 1432H / 2011M adalah  sebagaimana berikut;
RM 8.00
RM 7.00
RM 5.00
Sehubungan dengan ini, mana-mana orang Islam yang akan menunaikan Fitrah, boleh berbuat demikian sama ada dengan tunai mengikut kadar di atas, atau di bayar dengan beras dengan kadar timbangan 2.70 kilogram(M)  atau dengan cupak bersamaan 2.97 cupak (M).

Timbangan berat tersebut adalah mengikut nilaian berat 1 gantang Baghdad 

Bagi mana-mana orang Islam yang menunaikan Fitrah dengan tunai, pembayaran Fitrah adalah tidak kurang  daripada RM 5.00 setiap orang dan bagi mana-mana orang yang memakan beras dari jenis yang baik, maka kadar bayarannya adalah se nilai dengan kadar beras yang di makan iaitu mengikut nilaian tunai timbangan beras seberat 2.70 kilogram. Sebagai makluman, kadar yang di perolehi tersebut adalah berdasarkan kepada harga beras gred Super di pasaran tempatan yang mana nilaiannya bersamaan dengan beras gred 15% hancur, 10 % hancur serta 5 % hancur

Bagi maksud pembayaran pula, orang Islam di negeri ini bolehlah menunaikan Fitrah tersebut di mana-mana kaunter bayaran zakat MAIDAM dari jam 8.30 pagi sehingga 4.00 petang pada hari ahad-rabu dan dari 8.30 pagi – 2.30 petang pada hari Khamis. Namun begitu, bermula 19 – 29 Ogos 2011, kaunter bayaran zakat di buka 7 hari seminggu di semua kaunter MAIDAM bermula 8.30 pagi – 3.30 petang.
Selain itu, MAIDAM telah melantik amil seramai 1,200 orang yang akan beroperasi di setiap masjid dan surau di negeri ini bagi mengutip Fitrah dan zakat Harta di samping boleh juga di bayar melalui SMS untuk pelanggan CELCOM dan MAXIS.

Perlu di ingatkan, adalah menjadi kesalahan sekiranya mana-mana orang Islam di negeri ini membayar Fitrah selain kepada  MAIDAM serta wakilnya. Ini telah termaktub dalam Enakmen Pentadbiran Hal Ehwal Agama Islam (Terengganu) Bil. 2 Tahun 1422H/2001M seksyen 70 yang mana MAIDAM bertanggungjawab sepenuhnya dalam urusan kutipan Fitrah dan Zakat Harta di negeri ini. 

Untuk makluman juga, pada tahun lepas MAIDAM telah menerima kutipan Fitrah sebanyak RM 5.5 juta dan ini menyumbang kepada 7 % dari jumlah keseluruhan kutipan zakat keseluruhan RM 76.4j. Dianggarkan pada tahun ini, MAIDAM mensasarkan kutipan Fitrah sekitar RM 5.8 juta. 

Maka dengan ini saya menyeru dan menasihatkan kepada semua orang Islam di Terengganu ini untuk menunaikan Fitrah dengan seawal yang mungkin bagi mengelakkan sebarang kesukaran yang tidak diingini berlaku pada hari terakhir waktu wajib pembayarannya iaitu sebelum solat IdilFitri. Ini kerana terdapat sesetengah orang menunggu sehingga saat akhir waktu pembayarannya sehingga lupa untuk menunaikannya. Adalah di nasihatkan pembayaran hendaklah di buat bermula 1 Ramadhan. 

Sumber: MAIDAM

Khasiat Buah Kurma

Kurma adalah sejenis tumbuhan (Palma) atau dikenali dalam bahasa saintifiknya sebagai Phonex dactylifera yang berbuah dan boleh dimakan sama ada yang masak atau yang mentah. Kebanyakan pokok kurma tumbuh di negara-negara Arab dan mempunyai berbagai-bagai jenis. Antara kurma yang terkenal ialah kurma Mekkah dan Madinah yang dikatakan mempunyai berpuluh-puluh jenis. Dikalangan penduduk di negara-negara Arab kurma adalah makanan utama mereka, malah dikalangan orang kita juga kurma sudah menjadi bahan makanan yang digemari. Selain rasanya yang manis dan tahan lama serta tidak perlu dimasak, kurma juga mempunyai khasiat yang banyak dan menjadi makanan utama Baginda Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam.
Diriwayatkan daripada Abdullah bin Jaafar katanya : "Aku melihat Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam memakan buah-buahan dengan kurma masak.
Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam telah menyebutkan tentang khasiat sejenis kurma yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari yang bermaksud :
"Diceritakan oleh Jumaah bin Abdullah yang disampaikan oleh Marwan yang mendapat berita daripada Ibnu Hashim bahawa Amir bin Saad mendengar bapanya meriwayatkan Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda : "Sesiapa yang memakan 7 biji tamar ‘Ajwah’ dia akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu".
Khasiat kurma "Ajwah" sebagaimana yang tersebut di dalam hadis di atas merupakan satu kelebihan yang dikurniakan Allah Subhanahu Wataala sesuai dengan kemuliannya sebagai jenis kurma pertama yang ditanam sendiri oleh Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam.
Terdapat juga di dalam al-Qur’an ayat yang menyatakan tentang kelebihan buah kurma ini, yang dialami oleh Sayydatuna Maryam ketika beliau mengandung Nabi Isa ‘Alaihi Salam sebagaimana tersebut di dalam surah Maryam ayat 25 :
h_dd26.jpg (19498 bytes)
Tafsirnya : "Dan gocangkan batang kurma itu kepadanya, nanti ia gugurkan atasmu kurma yang masak.
(Surah Maryam : 25)
Ayat di atas menjelaskan tentang khasiat buah kurma kepada kaum wanita yang sedang dalam nifas, bila mana Allah memerintahkan Maryam memakannya sedang beliau dalam keadaan lemah selepas bersalin. Penemuan kajian sains tentang khasiat buah kurma yang kaya dengan unzur zat besi dan kalsium telah membuktikan bahawa perubatan cara Islam yang terkandung di dalam al-Qur’an dan hadis Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bukanlah jenis perubatan yang semata-mata sesuai dengan keadaan iklim masyarakat Arab sahaja atau sudah ketinggalan zaman, tetapi ia adalah perubatan yang diiktiraf oleh dunia antarabangsa. Malah ia lebih baik daripada ubat-ubatan moden yang menggunakan berbagai campuran dadah yang boleh mengakibatkan kesan sampingan yang lain.
Unsur zat besi dan kalsium yang terdapat di dalam buah kurma adalah unsur yang paling tinggi bagi membentuk susu ibu. Bagi Ibu-ibu yang mempunyai masalah kekurangan susu, maka dengan memakannya dapat menggalakkan pertambahan kandungan susu. Ianya juga berperanan dalam pertumbuhan kanak-kanak damit dan pembentukan darah dan sumsum tulang. Antara kajian lain yang dijalankan membuktikan bahawa kurma antara makanan yang paling pantas diproses sebagai bekalan tenaga. Kurma tersebut akan segera dibakar dan ia akan disalurkan ke bahagian anggota lain dan otak.
Berdasarkan ini juga Baginda Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam menganjurkan kita supaya berbuka puasa dengan buah kurma sebagaimana sabdanya daripada Anas bermaksud :
"Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam berbuka puasa dengan beberapa biji buah kurma sebelum sembahyang. Sekiranya tiada terpadat kurma, maka Baginda Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam akan berbuka dengan beberapa biji anggur. Sekiranya tiada anggur, maka Baginda meminum beberapa terguk air.
(Hadis riwayat Ahmad)
Sehubungan dengan hadis ini ada beberapa hadis lain yang menganjurkan agar kita berbuka puasa dengan kurma. Sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik, beliau berkata : "Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasalla berbuka dengan kurma dan barangsiapa yang tidak mendapatkannya maka hendaklah ia berbuka dengan air kerana sesungguhnya air itu pembersih.
Antara hadis lain yang menyatakan kelebihan buah kurma :
h_dd27.jpg (32536 bytes)
Maksudnya : Daripada Adiy bin Hatim, ia berkata : "Saya mendengar Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda : "Hindarilah api neraka walaupun (dengan memberi sedekah) sebelah buah kurma.
Hadis ini menerangkan kemuliaan buah kurma, iaitu walaupun dengan hanya kita bersedekah sebelah buah kurma kita terhindar daripada api neraka.
Jadi bagi orang-orang yang mementingkan kesihatan mereka agar sentiasa dapat dijaga dengan baik, buah kurma adalah amat sesuai dijadikan sebagai salah satu makanan harian mereka khususnya di waktu pagi sebelum memulakan sebarang tugas harian. Khasiat kurma juga adalah sesuai dan baik bagi pertumbuhan kanak-kanak.
Mudah-mudahan dengan amalan memakan kurma yang berterusan, kita terhindar daripada berbagai kemungkinan dan dapat meneruskan tugas harian serta beribadat kepada Allah Subhanahu Wata’ala.

Thursday, August 4, 2011

Ramadan ke 4 Punyer Citer

Salam untuk semua..... Entah mengapa ramadan tahun ni penuh dengan ujian dari ilahi. Tapi tak pe PR cuba menempuhi dengan hati yang setenang-tenangnyer.... Hari ni PR tak tahu macam mane boleh tertido. Dan lambat pulak bangun untuk pergi kerja. 

Biase la kan... Selepas sahur biase PR akan berehat-rehat duu. Entah macam mana boleh terlelap. Pastu akak dengan tak de rase belas kasihan langsung tak kejutkan adik die ni. Bila dah buka mata jam dah menunjukkan 7.15 pagi. Alamak.... Memang kompem dah lambat. Dah la masuk keje pukul 8.00 pagi. Tempat kerja pulak jauh bukannyer dekat. Ape lagi sepantas kilat PR mandi tapi sempat bersabun tau. Dah la baju kerja belum di iron. Ape la malang betul nasib ari ni.

Nak tahu sebelum tu dekat pukul 4.00 pagi baby boy meragam. Melayan mamat ni. Bangun terus bersahur. Rupe-rupenyer die pun sibuk bangun sahur jugak. Siap makan nasik dengan main game lagi. Ape kes ni???? Macam die tu puase. Dah la mase waku berbuka die same jer cbuk berbuka. Tapi tak pe la. Nak buat macam mane. Jawabnyer baby baru nak masuk 3 tahun. tak tahu ape-ape pun. Ape-ape pun diharap mood kerja lebih baik dari semalam. Sebab ari ni dah ari khamis. Esok cuti ari minggu. Yahoo......

Wednesday, August 3, 2011

Wordless Wednesday #6

Penangan Kartun




Ni belum termasuk selipar ben 10 entah berape pasang seorang pun tak tau...

Tuesday, August 2, 2011

Rahsia Surat Yassin Ayat Ke 58

Barangsiapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58 surah
  tersebut 'SALAAMUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM' diulang sebanyak 7 kali
  untuk 7 niat baikmu, Insya Allah dengan izin Yang Maha Esa dan Maha
  Kuasa, semua hajatmu akan dikabulkan.
  Jika boleh niatkan sebegini:
  1) YA-ALLAH YA-RAHIM, ampunkan dosa-dosaku dan saudara-maraku
  2) YA-ALLAH YA-RAHMAN, kurniakan aku isteri,suami, anak-anak yang soleh
  dan mencintai islam
  3) YA-ALLAH YA-RAZZAK, kurniakan aku rezeki yang berkat,kerja yang
      baik dan berjaya didunia dan akhirat.
  4) YA-ALLAH YA-JABBAR, makbulkan hajat penghantar maklumat yang aku
      dapat ini
  5) YA-ALLAH YA-MUTAQABBIR, jauhkan aku dari sifat khianat dan munafiq
    dan miskin
  6) YA-ALLAH YA-WADUUD, kurniakan aku dan seluruh umat Muhammad yang
    beriman kesihatan zahir batin
  7) YA-ALLAH YA-ZALJALA LIWAL IKRAM, makbulkanlah semua hajatku, dan
     redhaikanlah aku.....

Ramadan Tahun Ini

Salam ramadan...
Ari ni dah nak masuk ari yang ke 2 umat islam berpuase
PR tak tahu kenape tahun ni rase suram jer
Di bulan ramadan
Baju anak-anak dah siap
Baju mak ade yang dah siap
Tapi kenape rase tahun ni berlainan dari tahun- tahun sebelum ni
Diharap di bulan ramadan tahun ni
Akan mendapat lebih keberkatan dari tahun-tahun lepas
Mood keje pun....
Entah ape-ape tah
Bile la nak pulih???
Tapi biase lah kan
Kadang kala suka
Kadang kala duka
Tu lah lumrah kehidupan

Monday, August 1, 2011

Selamat Berpuasa

Salam....
Dah lame PR tak update blog
Maklum la sekarang ni bz ckit
Ckit jer tak banyak
Masalahnyer tak tahu nak abis bile


ha....ha...ha.....
Cakap langsung tak de kene mengena dengan tajuk
Ok la....
Semperna bulan yang mulia ni
PR ingin mengucapkan selamat berpuasa
Kite tambah-tambahkan la beribadat kite
Semoga kite diberkati
Serta ibadat kite bertambah baik dari 
Tahun sebelumnyer....

Popular Posts