Jom Klik

Tuesday, January 31, 2012

Alahai.....

Situasi 1:

Kejadian ini berlaku pada 28.01.2012. Ingat tak pergi bershopping kat CNI. Sebelum PR masuk ke dalam hypermarket tu. PR telah melihat orang ramai berkumpul. Ingat kan ape. PR pun menyibukkan diri kat ctu. Walaupun satu ape pun tak tahu. Tapi perasaan ingin tahu tu ade. Dengan berani PR pun bertanya lah kat pekerja kat hypermarket tu. Tapi die diam ajer. Mak aik... bisu kah??? hu....hu....hu..... Akhirnyer ade la dari suara seorang makcik berkata. Ade seorang pemuda telah mencuri satu kotak susu. terkejut la jugak PR mendengarnyer. Dah la mencuri tapi boleh pulak di memikul satu kotak tin susu. Bukan ringan tu. Berat giler wei..... Ape la manusia ni. Dah tak de keje yang halal ke kat Terengganu ni. Sampai mencuri kerja yang tak halal tu die buat. Die berjaya di tangkap oleh polis. Menurut YAYA AZURA die pernah kerja di shopping  complex. Sesiape yang mencuri barangan di shopping complex akan di minta membayar dua kali ganda dari harga barangan tetapi barangan itu tidak akan diberi. Harap maklum. Kalau dah miskin dan tak dapat bayar jawapannyer memang kompem tido dalam lokap. Tolong la..... Banyak lagi kerja halal yang ade kat Terengganu ni. Ingat ini.... BUKAN SENANG NAK SENANG DAN BUKAN SUSAH JUGAK KALAU KITE NAK SUSAH......


Situasi 2:

Yang ni pulak peristiwa yang berlaku di opis PR sendiri. PR ingat mula-mula PR mula berkerja kat opis sekarang ni. Ramai yang warning PR kadang kala opis kite ni macam JKM (Jabatan Kebajikan Masyarakat). Tapi PR tak harau semua tu. Tapi lame-lame PR sendiri dah naik muak. Maklum la PR terpaksa mengadap muka hamba-hamba allah yang tak iklas ni. Nak tau kenapa. Jom PR citer.... Ade seorang makcik telah datang meminta sedikit bantuan. Die berkata bantuan dari Pejabat Agama lambat di agihkan. Yang tu PR memang tak kisah. Memang la kadang kala bantuan di awal kan. Dan kadang kala bantuan di agih lewat sedikit. Tapi kite ni kene la beringat selalu. Jangan ambik mudah dalam hal ini. Tapi satu ajer yang PR tak suka kat hamba-hamba allah yang bermuka-muka ni. Datang tu memang tak salah tapi yang tak tahannyer. Datang bawak jer cerita orang tu tak bagus la, orang ni tak ok la. Boleh tak tolong sangat-sangat PR memang tak suka la menyebarkan keburukan orang. "Kau pun same la". Siap ajar kite orang lagi kalau nak agihkan zakat berbentuk beras ke (contoh ok...) mintak tunjukkan kad dari JKM dulu ke. Jabatan Agama dulu ke. Yang lain tak de kad tu kebanyakan penipu. Mak aik... Pandai pulak makcik ni mengajar kite orang. Kalau bagi PR la yang ade kad ni tak payah la kite orang bagi zakat. Sebab yang tak de kad ni ramai lagi yang berkelayakan. Abis iman aku gara-gara makcik ni sorang. Dari nak bagi 20 hinggit jadi 10 hinggit ajer. Padan gan muka kau... Ingat datang cni jangan menyebarkan keburukan orang. Orang-orang kat opis ni memang tak suka ok....


Pukau

Ari ni PR bersiap dengan lebih awal dari selalu. Nasib kau orang la sitwin. Sape suruh semalam cik aisyah buat hal. Ari ni dah pukul 6.15 pagi dah siap mandi. Tak mau lagi punch card merah lagi. hu....hu...hu.... Ade ke dalam bulan ni kad PR meriah betul la. Dalam sebulan ni kerja hanya 5 kali ajer yang itam. Yang lain semua merah. Memang tak patut betul la. 

Sampai kat tadika pulak nasib malang betul la. Tadika pulak buka lambat ari ni. Terpaksa la tunggu di dalam kereta. Nasib baik punch kad tak merah ari ni. Sambil-sambil tu dengar la HOT FM. Ade seorang pendengar tu hantar melalui SMS kot. Die menceritakan pengalaman yang terjadi kat family die orang. Ade orang datang berkunjung di rumah hanya untuk bertanyakan arah rumah (kalau tak silap). Terus satu rumah di pukau oleh pengunjung tadi. Hanya ayah mereka sahaja yang tidak terkena pukau tersebut. Sebabnyer ayah die tido di dalam bilik. Pastu tido dalam keadaan dot....dot...dot.... Ayah die terkejut terus menghalau pengunjung tadi dengan batang penyapu. Halau pun dalam keadaan dot...dot....dot....


PR terdengar pun boleh tergelak. Ade gak terpikir kalau kite dalam keadaan dot...dot...dot.... tak terkene pukau ke??? 


Nota kecik: kalau anda dalam keadaan sedar (tidak terkene pukau) Masihkah sanggup melawan sipemukau dalam keadaan dot...dot...dot.... hi....hi....hi....

Tahun Baru, Kasut Pun Nak Baru

Baru perasan kasut jogging lame dah rosak pada tapak die. Hu...hu....hu.... Macam mane nak g jogging ek. Biase pada petang ari minggu, PR akan berjogging di Tasik Stadium Tertutup Gong Badak. Memang suka la berjogging kat ctu. Pikir punyer pikir PR pun pergi la mencari kasut jogging. Cari la kat kedai-kadai yang menawarkan jualan murah yang tak berape nak murah tu. Boleh gitu ek... 

Tengok harga ajer balik pikir kat rumah. Akhirnyer. jeng....jeng.....jeng...............


cantik tak????

 Ini lah yang berkenan dek ati PR ini. Hege??? Jangan cakap ler. Sambil-sambil tu beli la jugak bag untuk lappy kesayangan PR. Al-maklum la bag yang pakai sekarang dah nak putus. Ni semua pasal die orang berbau tuan die dapat bonus. hu....hu....hu.....


ok tak???

Tapi bila pakai bag ni rase ringan ckit dari bag yang lame. Abis la jugak sedikit duit bonus yang PR simpan. Hu....hu....hu.....






Yang ni pulak bag yang diberi percuma ke atas barangan yang di beli lebih dari Rm 200 hinggit tau. Satu lagi hanya untuk barangan yang tak de diskaun ok.. kalau ade jangan mimpi kau orang akan dapat bag macam ni. Ni model cik Aisyah yang mengayakan bag percuma ini. hu...hu...hu... Jangan bag ni menjadi hak milik cik aisyah dah ler. Semua barangan ini telah PR borong kat kedai Al-Ikhsan di Gong Kapas. Sebab kedai tu untuk barangan untuk kaum pempuan sahaja. So kaum lelaki yang nak beli barang untuk diri sendiri tak payah masuk ler. Barangan untuk kaum kamu tak de di jual di ctu. Harap maklum.....





Monday, January 30, 2012

Upin & Ipin D'Sabasun

Bermula 25.01.2012 sehingga 28.01.2012 upin & ipin bertandang di hypermarket Sabasun. Pada ari last die orang d'Sabasun. PR telah bertandang di ctu untuk membeli ape yang patut. Sampai ajer dah tertengok kain rentang upin & ipin. Ape lagi sitwin suka sangat la. Tapi mase tiba tu upin & ipin masih belum kelihatan. Ambik jer kesempatan yang ade untuk membeli barang dapur sedikit. 


Siap membayar, banyak kelihatan yang mula menunggu upin & ipin di pentas mini di dalam Sabasun. Memang ramai sangat. Sowi yer.... Sitwin hanya dibenarkan duduk di dalam troli sahaja. Lame jugak la nak menunggu kemunculan upin & ipin ni.




Ni acara pertama. Iaitu pertunjukan silap mata. Tak sempat nak abis PR dah mula nak mengundurkan diri. Bukan ape ari tu memang penat sangat. dari pagi keluar menyelesaikan kerja yang tertunggak dari minggu lepas lagi. Badan memang dah tak bermaya. Memang sitwin tak puas ati. Tapi pandai, pandai la saiko sitwin ni. 



Ini lah kesudahannyer. Seharian keluar cik Aisyah kepenatan sangat-sangat. Akhirnyer tertido, makanan masih ade di tangan. Tu kes memang terlampau penat.

Bonus

Ari suka dengar topik kat Suria FM
Segmen bersama ZIZI gan MIRA gitu
Topiknyer ape yang anda buat bile dapat bonus
PR memang suka dengan topik ni
Bukan ape kat opis akhir tahun baru ni dapat la bonus
Mungkin lebih sedikit dari tahun-tahun lepas
PR dapat bonus tukar tayar kereta
Ade bau la tu tuan die dapat bonus
Kat opis PR macam-macam die orang buat
Ade yang beli tepon baru...
Beli heli baru (jangan terkezut dah beranak pinak masih nak main heli)
Ade yang beli Galaxsy Tab baru
Macam-macam ade
Nak tau dan jangan terkejut tau
Boleh dikatakan tiap-tiap ari ade ajer sampai bungkusan 
Di opis ni.....
Entah ape yang diorang beli pun PR tak tau
Selagi duit bonus die orang tak abis macam tu la
Ade jugak yang baru mengadap Tablet dah abis beribu



Nota kecik: Ape kau orang buat bile dapt bonus ni....

Sunday, January 29, 2012

29.01.2012

* Ari ni punch card merah lagi hu....hu...hu....

* Berokbank tertinggal la pulak. Hampeh tul la...

* Memang nak berblog lame-lame tak boleh

* Had kredit sampai kul 9.00 pagi ajer

* Ade ustad nak bagi taskirah pada pagi ini

* So tak boleh nak lepak lame-lame

* Nanti kite berjumpa lagi pada waktu malam yer

* Bye...bye................ muah tuk kamu semua

Thursday, January 26, 2012

Donut

Ni pengalaman yang kedua PR mencuba buat donut. Entah mane silap pun tak tau. Selalu tak menjadi. Memang tangan tak boleh nak buat donut rasenyer. Yang ni memang kompem silap kat yis. Ade ke orang letak 2 sudu teh. PR punyer la letak 2 sudu besar. Hampeh la jadinyer. ha...ha...ha... memang kelakar abis rasenyer. Mau donut rase ckit masam-masam. Penat PR menguli.




Dah la peram punyer la lame. Bukan ape tertido la. hu...hu...hu... Donut ni PR letak ubi kentang. Biar rangup ckit.

Goreng donut ni ala-ala kadar ajer. Nak makan baru goreng semula. Buat donut segera la kata kan.





Lain kali nak cuba lagi la. Selagi tak berjaya. Selagi tu PR ingin memcuba. Harap-harap satu ari nanti akan berjaya. Kalau tak alamak Big Apple la jadi mangsanyer.

CNY

Ari ni baru sempat nak buat n3 pasal CNY. Bukan ape... Otak asyik duk pikir nak cuti ajer la. Minggu ni pulak cuti kerja..cuti kerja... So datang kerja pun ambik syarat ajer.. Boleh gitu??? Memang tak boleh kan. Semperna CNY PR pun bawak la anak-anak balik kampung. La....la....la.... Bukan selalu dapat luangkan mase untuk pulang ke kampung kat Pasir Putih Kelantan ni.

Bertolak pada awal pagi Isnin. Terus terjah rumah BFF PR kat Bachok. Memang seronok. Sebab kami bukan selalu berjumpa. Ape tah lagi kesibukan sekarang menghadkan PR untuk pulang ke kampung. 

Kalau balik kampung tak sedap pulak kalau tak pergi ke Pengkalan Kubor. Bukan shopping sangat pun. Di pertengahan jalan PR pun pasang kan radio Hot FM. Memang itu niat di ati PR. Mahu mendengar Wani keudaran. Alhamdullilah... Dapat jugak PR mendengar suara Wani ke udara. Tahniah wani... semoga akan lebih maju lagi.

Kalau di Kuala Terengganu. Tempat yang faling fofular di musim CNY ialah mesti la di kg Cina. Jom kite terjah pic di malam CNY di kg Cina.









Nota kecik: Berenti berblog jap. nak sarapan lu... Lapor la....

Tahniah Syikin & Azuan



Tarikh : 20.01.2012
Bertempat: Jalan Kemunting Kuala Terengganu
Selamat Pengantin Baru
Semoga kekal hingga akhir hayat
Ni baru padat post n3 ni
Nak buat macam mane 
Cbuk bercuti
Die orang ni kerja satu opis
Ni kali kedua PR mengahadiri majlis perkahwinan yang berkerja satu opis
Tapi tak pe la yer....
Janji diorang ni idup dengan bahagia
Same-same lah kite doakan kebahgian die orang yer
PR g majlis dengan BFF PR




Name die Azie tau
Maaf  die telah menjadi tunagan orang
hi....hi...hi.....
Pic pengantin lelaki tidak sempat di ambil
Kerana pengantin datang selepas sembahyang jumaat
Ape-ape pun tahniah yer....

Sunday, January 22, 2012

Mencari Fakir Miskin @ Miskin

Salam......
PR dengan berbesar ati 
Ingin meminta pertolongan dari semua para bloger
Terutama yang mengenali fakir miskin @ miskin
Terutama yang tinggal di kawasan
Kuala Terengganu, marang atau hulu terengganu
Kalau boleh nak la yang gaji ciput
Anak pulak dalam 10 orang ke atas
Pertolongan anda amat la PR hargai

Thursday, January 19, 2012

Ari Yang Malas

* Ari ni datang opis punch card merah lagi

* Bangun dah awal tapi sajer melambatkan hu...hu...hu....

* Ari khamis jer malas, ari khamis jer malas

* Dah la keje tengah banyak


* Nak masak sarapan pun malas

* Sudahnyer sitwin bawak bekal biskut jer pagi ni

* Yang best sempat pulak bawak baki nasi semalam suruh cleaner buat nasi goreng kat opis

*  hi...hi...hi... tak kejam kan.


* Boleh makan dengan sup ayam


* Nape la ari ni semua jadi malas

* Tau la esok cuti ari minggu

* Nak sambut Tahun Baru Cina lagi

* Tolong................. PR Tengah banyak keje ni


* hu...hu...hu...

Tuesday, January 17, 2012

Kek Mentaga Pelangi Yang Memang Sedap






1st time PR makan kek ni pada hari rayer puase 2010. Memang sedap. Dah lame tergodek-godek nak resepi kek ni. Akhirnyer PR dapat jugak la resepi kek ni. Majalah saji telah menyediakan resepi kek ni. Memang kompem sedap sangat. Mula - mula buat memang cukup puas ati. Bawak la jugak sedikit untuk dirasai oleh budak-budak opis. Memang kompem sesiapa yang ambik akan ambik lebih dari satu tau. PR pun boleh jadi KG naik gara-gara kek ni.
Dah 2 kali PR buat kek ni. hi....hi...hi.... Sebab kek ni sedap dan menang cukup ringkas. Terima kasih majalah saji.


Bahan-bahannyer:-

* 250 gm Mentega

*225 gula halus

* 225 tepung naik sediri 

* 5 biji telur


Campur semua adunan. Adunkan sehingga kembang. Paling last bahagi adunan mengikut warna kesukaan anda. Bakar sehinggga masak. Senangkan.



Monday, January 16, 2012

Demam Lagi

Kisah berlaku pada ari selasa lepas. Kesibukan PR pada minggu lepas tidak membataskan waktu untuk mengambil berat tentang hal anak-anak. Walaupun ati dari semalam rase panas. Tapi sekarang dah ok. Gembira sangat nak menaip n3 ni. Dari tengah ari semalam tak makan. Bukan tak makan langsung. Cuma makan kek sahaja sedikit. Waktu malam tak makan langsung. Tak terase lapar la. Bila selasai baru la terase lapar sangat-sangat.

Kesihan kat en Aiman pada minggu lepas. Die kene deman yang teramat kuat. Siang ok. Tapi sampai malam. Panasnyer memang panas giler tau. PR lap dengan kain basah boleh nak kering kain tu. Akhirnyer terpaksa mengambil keputusan mengejut iaitu mengambil cuti kecemasan walaupun tahu kerja tengah mengiler kat opis. Tapi alhamdullilah en Aiman memang cukup senang nak makan ubat. Memang 1st class gitu.


Senang kan...


Pagi tu bawak la en Aiman pergi klinik. Boleh die kate nak pergi sekolah. Demam-deman pun nak pergi sekolah. Nak buat macam mane orang suka pergi sekolah. Mungkin en Aiman gan cik Aisyah suka dengan suasana baru. 

Dalam mengunggu en Aiman ok dari demamnyer. Sempat jugak la PR buat kek badam. Ni resepi rekaan sendiri tau. PR blan badam campurkan dalam adunan. Boring la duk rumah saje-saje. 





Alhamdullilah... Sedap jugak kek ni walau pun ade rase keras ckit. Mungkin PR letak badam terlalu banyak sangat kot. Tapi yang nakalnyer ade jugak budak opis membuat tempahan kek ni. Tapi tak ade mase lagi. Nanti la yer....


Nota kecik: Alhamdullilah rezeki...

Panas Ati

Tak tahu la sikap manusia ni
Kalau kite berlembut die naik atas kepala
Nape ek jadi macam tu
Langsung tak paham dibuatnyer
Die buat orang panas ati ajer
Ape punyer manusia entah...
Memang cukup tak paham
Nape hidup kite akan jadi tenang ke 
Kalau buat orang panas ati????
Kesihan betul la dengan manusia macam ni
Kesihan kat mak bapak kau orang 
Dapat anak macam ni
Tak cukup ke ape yang berlaku dulu
Ari ni tindakan undang-undang terpaksa diambil
Maaf yer....
Orang macam kamu ini harus diajar dengan cara macam ni
Ingat.... Sebelum buat ape-ape
Guna kan lah akal yang diberi pinjam olehNYER untuk berfikir
Sayang kalau kita tidak mengunakannyer

Sunday, January 15, 2012

Bila Tayar Kereta Sudah Botak

Bila tayar kereta sudah botak. Kompem tak tuan kereta kepala die akan botak jugak. hi....hi...hi.... Nak buat macam mane ek. Begini la nasib orang yang pakai kereta kan.

Kejadian berlaku pada tengah ari pada ari isnin. Terase nak keluar jer nak menjeguk kereta parking kat depan opis. Mak aik... rupe-rupe dah merekah. Ape lagi mengelabahlah. Mau jadi ape-ape nanti kat pertengahan jalan. Mati ma..... Kalu bahagian kereta yang lain PR akan selalu cheak. Tapi mengapa bahagian ni yang satu lupe pulak jadi seorang yang prihatin. Ape lagi abis la tepon semua member-member termasuk la abang yang sorang pun menjadi mangsa. 


Nasib baik kau la. Petang tu jugak ade la seorang member ni tengah melepak kat kedai tayar. Sambil-sambil servis kereta die. Dapat la PR tumpangkan kereta kesayangan PR ni. Ruper-rupernyer sport rim pun kene tukar. Memang rosak terok. Sampai terpikir sejenak. Ganas betul aku bawak kereta ek.. Ello bukan PR seorang yang drive kereta tu ek. Orang lain ade pinjam jugak tau.

Berat ke ringan ke... PR terpaksa keluarkan sekeping kad untuk membayar harga 4 bijik tayar. Ade la dalam 770 hinggit. hu...hu...hu.... Sampai statement nanti jangan lupe bayar penuh hutang tu ok. Harga sport rim yang secend punyer 300 hinggit. Nak menagis pun ade gak. Nape la time-time ni die nak yang baru. Alangkah indah kalau ade motosikal sekali dengan lesennyer jugak. Memang kompen kedua-duanyer memang tak de. Naik la PR kereta ni. Sabar.... sabar....sabar.....


Nota Kecik: Thanks kat member yang tolong ari tu. Jasa mu akan ku kenang tau.

Ringkas Tapi

Tajuk tergantung ke??? Ok la... Ringkas tapi cukup membuka selera. Ni cerita minggu lepas. Biar dah lame berlalu tapi PR nak cerita jugak. Pagi-pagi dah bawak mytwin g pasar. Tak tahu nak beli ape. PR pun tertengok la telur itik. Buat gulai kuning sodap jugakkan. Beli ikan best jugakkan.

Selama ni memang payah betul nak beli ikan. Bukan ape.... En Aiman memang kompem tak makan lauk. Menu die cukup nasi dengan kuah sahaja. Mungkin pelik bagi kau orang tapi dah terbiase bagi PR. Sebab ade jugak anak buah yang makan macam en Aiman. Keturunan la kata kan. Kadang kala goreng telur makan dengan kicap sudah cukup membuka selera die.

Berbeza betul dengan cik Aisyah kembar die. Yang ni suka meratah. Terutama dengan kaki ayam. Die suka jugak makan ikan. Kalau bab meratah memang die peneraju utama. Makan nasi memang cukup liat. Kerana ini lah PR pening ari-ari mau masak ape. Mentang-mentang die orang suka makan kek tak akan ari-ari PR mau bikin kek kot. Mau 40 ari 40 malam tak makan kek. Sebab tiap-tiap malam makan kek. Boleh gitu???



Nota kecik: Ringkas kan tapi memang cukup membuka selera sitwin. hi...hi...hi.....

Saturday, January 14, 2012

Menyepi

Salam untuk semua...  Dah lame tak mengupdate blog ni. Rindu sangat-sangat. Kesibukan dengan kerja-kerja kat pejabat. Dengan kerja-kerja part time. Langsung membantut untuk bertandang di blog kesayangan ni. Alhamdullilah. Mungkin bermula dengan minggu ni kerja mula berkurangan. Kerja part time pun dah siap 1. Masih ade 2 yang tidak dapat dibuat sepenuhnyer. Diharap dapat disiapkan dalam minggu ni jugak. Jangan la mood akan hancur dalam minggu ni. Kalau tak kompem tak akan siap. Banyak ni nak diceritakan. Tapi macam tu la. Mase cukup terbatas.

Nak melawat blog kekawan pun dah tak sempat. Jangan kecik ati yer... PR akan cuba melawat kekawan secepat mungkin. Tahun 2012 tahun membuat harta. Boleh gitu kan...... hik...hik..hik..... Terima kasih melawat walau pun dah lame tak update blog....


Friday, January 6, 2012

Wuduk: Rukun, Syarat & Adat

Salam sayang untuk semua... 
Semalam PR mendapat sebuah buku percuma dari Majlis Agama & Adat Istiadat Negeri Terengganu (MAIDAM). 
Tajuk buku seperti di atas. 
Tapi masih belum kesempatan untuk di bace. 
Kalau ade mase nanti PR akan baca. 
Dan akan kongsi ilmu yang ade di dalam buku tersebut. 
Terima kasih kepada pihak MAIDAM kerana mengeluarkan buku ini.
Dan di berikan secara percuma.



Nota kecik: Diharap dapat berjogging la pada petang nanti. Dah lame tak berjoging ni.

Thursday, January 5, 2012

Wanita Itu Istimewa




Ya Allah, mengapa wanita sering menangis?

Jawabnya:

Kerana wanita itu unik.
Aku ciptakannya sebagai makhluk istimewa,
AKu kuatkan bahunya untuk menjaga anak-anaknya,
AKu lembutkan hatinya untuk memberi rasa aman,
AKu kuatkan rahimnya untuk menyimpan benih manusia,
AKu teguhkan peribadinya untuk terus berjuang pada saat yang lain menyerah,
AKu berikannya naluri untuk mencintai anak-anak dalam apa jua keadaan sekalipun,
AKu kuatkan batinnya untuk tetap menyayangi walau dikhianati oleh teman,
Walau disakiti oleh “orang” yang dia sayangi..
Wanita makhluk kuat,
Tetapi jika satu saat dia menangis itu kerana AKu berikannya air mata untuk membasuh luka batin dan memberi kekuatan baru.

Wednesday, January 4, 2012

Wordless Wednesday @ 04/01/2012 #2
















Nota kecik: cik Aisyah x mau pakai baju uniform. Macam mane esok ek...

Tepon Baru




hu...hu....hu... ingat tak pasal n3 ni. Ni la sebab utama PR nak tukar tepon baru. Kejadian berlaku pada waktu pagi nak buat pembayaran bonus (kejadian kat rumah tau) . Kau ade bau ke dapat bonus wahai si tepon wei... Dengan berat ati PR terpaksa mencari tepon baru. Kalau ikut kan masih boleh pakai. Tapi kadang kala sreen die menjadi gelap. Memang sedih betul bila duit akan melayan. Sebelum tu ade la tanyer berapa kos nak baiki tepon ni. Tanyer punyer tanyer dalam 150 hinggit jugak. Tak pe la. Die nak yang baru la tu. 

Ni pun dekat 150 kali gak pikir nak beli tepon ke tidak (kau orang macam PR tak nak beli tepon pikir pun samapi 150 kali) ha...ha....ha..... Ingat nak beli tepon biase ajer. Pastu nak beli la tablet. Sebab sekarang budak-budak opis tengah mengiler pakai tablet. Dapat la jugak tempiyas penyakit die orang ni. hu..hu..hu... Last punyer last pikir tak payah la. Sebab PR dah ade lappy. Lappy tu jugak la diusung ke sane ke mari. So padam kan ajer niat murni nak paaki tablet. Sebab lappy tu pakai untuk buat keje tau. Bukan main blog ajer. Banyak jase lappy tu kat PR. Sayang sungguh kat lappy tu bukan main-main. hi...hi...hi... Dengan berat ati pergi la mencari tepon dangan cik Aisyah. Orang cbuk berehat pada rayer krismas. PR cuti 3 ari jadual penuh tau. G kenduri la. Servis kete lagi la. Memang tak de langsung mase rehat.


Cari punyer cari dapat la yang ini...................


samsung wonder


Sebenarnyer nak cari yang warna hitam. Dapat warna putih sebab warna hitam tak ade stok. Bile pakai tepon ni ok la ckit.


Nota kecik : Ade cantik tak wonder PR punyer. hi...hi...hi....




Wordless Wednesday @ 04/02/2012

Bende yang pertama di beli bila dapat bonus. hi...hi...hi....




Tuesday, January 3, 2012

Tahun Yang Baik Ati



Salam untuk semua. Ambik waktu seketika untuk update blog kesayangan ini. Tengok pic di atas.... Ari ni PR dah pembaru lesen memandu. Sepatutnyer 10hb nanti baru tamat tempoh. Tapi tahun ni dah terlampau rajin, awal-awal dah g sambung balik lesen. hu...hu....hu.... semuanyer gara-gara ditahan oleh JPJ pada operasi tahun baru. Siap lagi kene senyum "dah boleh pembaru lesen ni". Yang geramnyer buat operasi punyer la dekat-dekat. Dua kali PR kene tahan dan mintak lesen. PR ade lesen la en bukan tak ade tau. 

Ambik waktu rehat g sambung lesen di pejabat pos. Ambik jer no. Mau terkedu giler dekat 40 orang. Mak aik... ramainyer... Ade la hamba allah yang baik ati ni. Bagi no die kat PR terima kasih yer. Walau pun beza 5,6 orang ok la dari menunggu lagi lame. Die keluar selepas kami bertukar no. Dari duk saje-saje PR pun duk main game. Terperasan la hamba allah tu masuk bersama cucu die. Tengah leka bermain rupenyer cuc die duk sebelah. Die nak main jugak malu nak mintak. Akhirnyer PR pun bagi tepon tu kat die. Alah tak kisah la dengan budak-budak ni. Lagi pun umur lebih kurang si twin ajer. Rupenyer budak perempuan tu bukan cucu die tapi anak die la. Sowi ek.....

Ade dengar la ura-ura bermula tahun ini tamat tempoh lesen mengikut tarikh lahir kite. So PR tak kisah sebab budak opis dah pesan awal-awal mesti kene tambah duit. Rupenyer harga tetap same seperti tahun-tahun lepas. PR ade jugak bertanyakan akak yang bertugas di kaunter tu. Die kate kalau tarikh lahir bulan 6 hingga 12 kene tambah. Heran gak sebab tarikh lahir PR jatuh akhir bulan 6. Mungkin tahun ni tak de penambahan kot. Yang penting lesen sudah disambung. Tak perlu buat keje last-last minit. Azam tahun baru kot. 

Nota kecik: Kau orang dah sambung lesen ke???

Monday, January 2, 2012

Selamat Tinggal FB Rozie Mahmud

Salam... Ari ni macam biase la bz tahap gaban. Gaban pun tak bz macam PR tau. hu...hu...hu.... Tapi dengan kesibukan PR ari ni. PR sempat mendelete akaun FB. Nak tau sebab ape... Bagi PR ni banyak sangat mendatangkan keburukan dari kebaikan. Sudah mula anasir-anasir jahat dah mula mengayap dalam akaun FB PR. Tu senang PR padam ajer.... Cukup la ade blog Pena Rozie ajer... 

Dengan berbesar ati ingin mengucapkan ribuan terima kasih yang follow blog Pena Rozie yang tak seberape ini. 


Pejam celik...pejam celik dah 901 follower PR. Masuk tahun baru 2012. Follower dah 900. Ari ni bukak-bukak dah jadi 901 follower. Terima kasih semua... Tapi awal-awal mintak maaf kalau PR tak dapat membalas kunjungan. Dan tidak dapat membalas kunjungan kalian semua. Buat masa ni PR memang cukup cbuk. hu...hu...hu.... Tapi kalau PR ade kelapangan walau pun 5 minit. PR akan buat sesi kunjung mengunjung.....

Sunday, January 1, 2012

Masak-Masak Penutup Tahun 2011 #2

Ni sambungan citer ni. Tengok nak buat bende lain jadi bende lain pulak jadi. Tapi jangan risau puding tauhu tauhu tetap jadi tau. PR dah siap rendam agar-agar. Kau orang masak ajer dengan 6 gelas air.


 Tengok rupe agar-agar yang telah kene rendam...



Sebenarnyer... laici tu PR dapat free aje. hi...hi...hi... alah orang bagi kat opis hamper mase ari rayer puasa itu ari tau. Tapi jangan risau belum tarikh luput lagi tau. Letak ajer santan 4 gelas. 




Kan dah siap...


Kuahnyer masak ajer air laici dengan air. Tapi jangan lupe letak gula yer.






Yang paling best sempat jugak siapkan ais krim untuk si twin lagi.... Memang sempat betul masak semua ni. Dan yang menjadi mangsa keadaan mesti la budak-budak opis PR. Die orang akan diminta makan semua ni sehingga abis. hi...hi...hi.... tak kejam kan???  Alhamdullilah... Puding tauhu dengan pengat ubi kayu telah licin di makan oleh budak-budak opis.


Nota kecik: Selalu pegang dengan kate-kate ni. 1 rezeki kite sedekah kat orang lain. Banyak lagi rezeki akan masuk kat kite.









Masak-Masak Penutup Tahun 2011 #1

Salam untuk semua... Setelah malam baru dapat melayan blog kesayangan PR ni. Ari ni memang banyak keje. Di campur pulak nak tutup akaun lagi. So seharian asyik duk menyiapkan keje ajer. Ni nak bercerita pasal semalam. Boring duk rumah sorang-sorang PR pun dapat la idea nak buat puding tauhu. Pergi pasar untuk beli santan. Sebab yang lain dah ade barang-barangnyer. Pandai jer seronok menyingah kat blog kekawan semalam. Terjumpa la 1 blog tu cerita pasal pengat durian. PR pun ape lagi. Mau meleleh tengok pengat durian. G pasar beli santan sampai 5 hinggit. Tak sedar beras pulut tak ade. Can ne nak buat... Durian tu ade la. On the way nak balik datang pulak idea nak masak pengat ubi kayu. Ape lagi dah alang-alang ade yang menjual ubi di tepi jalan. PR pun berenti la.. Tak mahal ubi ni hanya 3 hinggit untuk 1 kilo.


Hah... tak besar kan... Sedap di makan tau....



Kau orang semua kulit. Basuh dengan kapur. Supaya ilang semua getah-getah yang ade pada ubi kayu. Baru la best nak makan.


Kan cantik tu....


Jangan lupe rebus dulu tau...



Jeng...jeng...jeng....




Dah siap

Jangan lupe letak santan, gula dengan gula melaka yer.....



Popular Posts