Jom Klik

Monday, April 30, 2012

Public Mutual




Semalam tengok on9 KWSP. hi...hi...hi... syukur dah keluar pengeluaran KWSP PR untuk pelaburan pelaburan dalam Public Mutual. Walau pun amount pengeluaran tu bukan la banyak sangat. Tapi cukup la membuat duit dalam KWSP PR tu akan menjadi beranak pinak (boleh cakap gitu ek). Perasaan tak tau macam mane kalau dividen yang KWSP beri tu banyak sangat tiap-tiap tahun (hik...hik...hik...). So pikir punyer pikir PR layak untuk mengeluarkan KWSP untuk pelaburan. Mane tau dapat dividen tinggi tahun ni. Sampai rumah terima pulak surat dari pihak KWSP. Alhamdullilah... Moga-moga dividen public mutual yang diterima tahun ni diterima tinggi la jugak.

Sebenarnyer PR pernah ambik periksa untuk menjadi agen public mutual ni. Tapi gagal la... Kah...kah...kah.... Sebenarnyer malas nak study. Pastu orang lain yang bayar untuk ujian tu. Pastu PR dengar kene aktif pulak tu. Kawan PR cakap kalau tak aktif lesen untuk agen batal. Entah la PR pun bukan tau sangat pun..... Harap-harap ape yang PR buat ini akan menjamin mase depan yang lebih cerah...


Nota kecik: ari ni last day summit borang B LHDN. Kau orang dah hantar ke????


 


PVP VS PSP

Salam untuk semua.... 2 ari berehat sepi tanpa berita. Ari ni PR menjelma... Semalam memang banyak kerja yang perlu disiapkan. Ari ni boleh la rehat ckit (mood suka suki hi...hi...hi...). Ari Sabtu yang lalu PR g PC fair. Tak tahu la ape punyer tabiat suka sangat g PC fair. Ade jer bende nak beli. So kali ni PR bawak sitwin g PC fair. Ape lagi suka sangat en Aiman. Serupa macam mummy die suka bende-bende macam ni. Nak tau ape bende yang die tengok. PR pun tak perasan... Tak berganjak en Aiman dari ctu....

Jeng..... Jeng....Jeng......




Dalam pejam mata PR bayar la 200 hinggit untuk 2 tu. Naik pening gak. Tapi di pikir-pikir baik beli la PVP ni. Dari sitwin bergaduh berebut Wonder PR yang satu itu. Selamat tepon PR sekarang dari die orang berebut nak main angry bird tiap-tiap ari. Tapi PVP ni di beli dengan bersyarat ni tau. Si twin hanya boleh bermain di dalam kereta sahaja. Dalam rumah ke, nak bawak ke tadika tidak dibenarkan sama sekali. Bukan ape tak mau la die orang bergaduh atau mengacau PR memandu. So hanya boleh main dalam kereta ajer....

Alhamdullilah.... Sitwin ikut semua arahan dan syarat. Nak bawak pergi tadika pun PR cakap nanti rosak. Nasib baik die orang faham. Budak-budak bukan boleh galakkan selalu main game ini. Sekali sekala boleh la...





Tengok aman idup PR sekarang bile memandu kereta. Kat PC fair tu PR hanya beli bag lappy baru ajer. Tu pun hanya 25 hinggit ajer. Yang lain tu hanya tengok ajer la... PC fair kali ni bertempat di Ri-Yaz Pulau Duyong dari 26.04.2012 hingga 28.04.2012. Biase PC fair diadakan kat Terengganu Trade Centre (T.T.C). Mungkin kali ni ade acara lain kat ctu. Rupenyer anak buah PR berkenan jugak kat PVP ni. Terpaksa la PR g pulak PC fair buat kali yang kedua pada ari yang same pulak tu. Biase la budak-budak ni ade jer yang terpengaruh. Nak-nak kalau macam en Aiman yang kedekut ni. Kalau orang nak pinjam PVP die pun die tak bagi. Sebab awal-awal dah kene warning jaga baik-baik. Jangan buat rosak tau.... 


Nota kecik: PR berkenan kat ipad 3. Ade yang dah beli ke?? Ok tak????    

 

Thursday, April 26, 2012

Aku Pening....

Aku cukup pening dengan peragai manusia sekarang
Mase nak pinjam duit punyer la manis mulut
Mase nak banyak mintak no akaun dari pagi
Petang pun duit tak masuk lagi...
Tolong jangan buat macam ni
Suatu ari nanti kau akan merase 
Ape yang kamu dah buat kat orang lain


Nota kecik: mood yang paling teruk PR rase...  Terima kasih buat hamba allah yang membuat aku serik.... Kena mood tak berape baik. Hanya membaca tidak memberi komen di blog kawan-kawan

Sambung Citer

kah...kah....kah....(gelak jahat). Ok tak tajuk n3 ari ni. Ok kan.... Masih ingat tak n3 PR yang bertajuk Tepon Hilang. PR janji nak citer pasal latar belakang budak yang mencuri tu kan. Cerita ni bukan nak mengaibkan sesiapa pun. Cuba menjadi pengajaran kepada kite. Terutama pada mereka yang menjadi ibu dan ayah termasuk diri PR sendiri.

Umur budak yang mencuri tu mungkin dalam 13 tahun. Sebab anak buah PR pun baru berusia 13 tahun. Die mempunyai 5 orang adik beradik. Die merupakan anak sulong. Latar belakang die memang susah. Ayahnyer cuma berkerja di kilang papan (kalau tak silap PR la). Mak die tak bekerja. Adik yang bongsu berusia mungkin dalam 4 hingga 6 tahun (sebab mak PR cakap sekolah tadika). 

Ibu die baru ajer bekerja di kantin IKBN. Itu pun bersebab. Nak tau sebab ape. Sebab si ayah nak menceraikan si ibu sebabnyer ingin berkahwin dengan perempuan lain. Dah la taraf idup yang tak seberape. PR bukan nak menghina tapi. Entah la..... PR dengar sanak saudara sebelah ibu tu memberi cadangan supaya kepada si ayah. Tetapi bakal isteri si ayah tak mahu. Katenyer budak-budak tu keluar dari p@#%%&t sape. Boleh pulak yang tukang citer tu sedara si ibu. Dengar pulak di mak PR ape lagi. Mak pun kate sape pulak yang cucuk. Mak aik... mak PR tu pantang kalau dengar citer macam tu. (berape banyak pulak la hahahaha)

Nampak sangat selepas bercerai nafkah anak mesti abai ajer. Perhatian untuk anak-anak mesti tak ade. Si perempuan yang nak ambik laki orang tu kene la tau. Ambik ayah kene ambik jugak si anak. Jangan penting diri sendiri ok....

Nota kecik: kerana perasaan ayah atau ibu anak-anak terabai....

Tuesday, April 24, 2012

Tepon Hilang.....

Dua minggu lepas PR pulang rumah mak, keceh tau.... Hal menjadi topik ialah tepon anak buah PR ilang. Mase PR tolong mak menjage kedai. Ade seorang pelanggan kecoh dengan anak buah PR. PR yang tak tahu ape-ape ni hanye diam ajer. Pelanggan keluar jer dari kedai PR pun bertanyer nape kat anak buah. Baru tau rupernyer tepon die kene curik. Yang mencurik tu budak sekolah die jugak. 

Eh... Pagi esokkannyer kecoh pulak. Rupernyer kakak tak tau tepon anak die kene curik. Ape lagi anak buah kene marah abis abisan la. Sebabnyer dah berape bijik akak belikan tepon untuk die. Petang tu pelanggan yang same kebetulan datang lagi. Mak pulak yang ade. Die citer pulak kat mak. Dengar citer sampai buat laporan polis sebab budak tu ambik jugak tepon die. Biase waktu sekolah anak buah tak bawak tepon. Cuma pada ari minggu ajer die bawak. Sebab senang nak tepon supaya datang ambik die kat sekolah. Ari minggu anak buah ade kelas fardu ain. So die orang sekolah tujuh ari seminggu. ha...ha...ha.... PR kerja pun lima ari seminggu.

Balik rumah mak pada ari minggu baru ni. PR tengok tepon kat tanyer die. Terus tanyer datang mane tepon tu. Die cakap mak PR yang mintak. PR tanyer nape tak mintak sendiri die cakap budak tu ade geng. Ya... Allah.... Kalau budak tu ade geng nape la tak suruh orang yang lebih tua selesaikan masalah ni..... Budak tu dah banyak mencuri tepon. Tepon tu die jual dengar citer. Perkara sebenar yang berlaku hanya allah sahaja yang tahu.


Nota kecik: Terkejut bile PR dengar cerita latar belakang keluarga budak tu. Nanti PR cerita. Bukan membuak aib orang lain yer. Cuma supaya kite mengambil iktibar ape yang terjadi.

Monday, April 23, 2012

Masalah Baru...

Salam untuk semua... Baru ari ni ade kesempatan nak update. Semalam memang bz sesangat. naik fening la... Tapi pagi ni lagi naik fening. PR dah beli botol susu cantik-cantik. Boleh die g tampal pic. Nak tau pic ape....



Kau orang fening tak tengok botol susu ni. Bukan ape sitwin memang tak boleh kongsi. Pinjam kejap pun tak boleh. Dulu PR pakai botol susu mam tapi sekarang pakai avent pulak. Semasa pakai botol susu mam PR beli warna ungu gan kuning. So warna ungu cik Aisyah yang nak. Kuning untuk en Aiman la.... Tapi masalahnyer tak boleh kongsi langsung. Sape tak fening... 

So botol susu avent ni beli sebab tak de warna botol. So sekali sekala boleh tukar sape-sape punyer pun. nak dijadikan cerita. Buku warna sitwin ade stiker. Die boleh tampal pic boboboy gan yaya di botol susu die orang. Ape lagi kalau botol susu yaya kompem cik Aisyah yang punyer. Boboboy kompem untuk en Aiman. Pagi tadi dah bising sebab en Aiman ambik botol Yaya (botol cik Aisyah). Sebenarnyer PR salah bagi tak. Sebab biase tak kisah botol mane-mane pun. Sekarang dah jadi masalah sebab botol tu dah bertanda. Susah kan....


Saturday, April 21, 2012

Ari Sabtu Yang Memboringkan

Nak buat kerja tak de mood...
Tapi kerja belum siap lagi
Harap-harap kerja dapat disiapkan dalam mase terdekat ni
Ari ni dah 21hb april
Kejap jer mase berlalu sekarang ni
Tup...tup... dah nak abis bulan april
Bulan julai nanti nak masuk bulan ramadan
Tu bermakne kite akan berpuase
Nasib baik PR kalau jenis ganti puase tak akan berhenti
Biase ganti hanya ari bekerja sahaja
Alhamdullilah.... Berjaya mengantikan puase tahun lepas
Insyaallah audit akan masuk dalam bulan mei nanti
Dan insyaallah jugak dalam bulan jun
PR akan shopping untuk rayer pulak
Buat persiapan awal
Agar tidak akan kelam kabut di saat akhir

Nota kecik: harap-harap segala urusan dipermudahkan olehNYER.... AMIN....

Friday, April 20, 2012

Resepi Mee Rebus

Dua ari lepas Pok Amai-Amai ade mintak resepi Mee Rebus. Tapi terus terang ek.. Nak bagi secara terperinci tak ade la. Sebab jenis PR ni masak main campak-campak jer. hi...hi...hi.... janji sedap di makan




Bahan-bahan:-
(masakan untuk 3 orang)


- Bawang Putih (2 @ 3 ulas)
- Bawang besar (1 ulas PR pakai yang kecik ajer)
- Sayur sawi Ikut sesedap nak letak
- Mee kuning (jangan luper lak bahan utama ni)
- Ikan Selayang (kak cik kate orang luar panggil ikan sardin)
- Telur
- gula, garam serta ajinamoto (secukup rase)
- Hirisan ayam (ikut sesuka banyak nak letak)
- Air ( kalau nak kuah banyak letak banyak

Cara-cara:-

Tumis bawang putih serta bawang besar hingga naik bau. Letak ketulan ayam. Campur kan air... Biar kan hingga mendidih. Kalau PR suka ia mendidih dengan lebih lame. Biar keluar semua air ayam serta patinyer. Ikan selayang tadi buang semua tulang serta kulit. Tumbuh ikan tersebut. Jangan blan tau. Selepas lumat buat bulat-bulat kecik. Air ikan ini akan akan menjadikan kuah anda manis ikan (memang sedap). So gula jangan letak banyak sangat. Kalau tak letak pun tak pe. Letak sayur. Lepas tu letakkan telur. Garam serta ajinamoto secukup rase. Biase mee kuning PR rendam dalam air panas. Baru mee kuning tidak kembang sangat ketika nak makan.


Ini die ikan selayang ( yang kak cik kate orang luar panggil ikan sardin)


Nota kecik: segala pertanyaan akan di jawab....

Thursday, April 19, 2012

3...2...1...Tukar

  

Ni la susu terbaru yang sitwin minum. Bukan ape... Sebenarnyer dah lame sitwin minum susu dugro. Tapi bulan ni PR hampir terkejut berok sebab hege die naik banyak ma.... Biase hege die dalam RM 20.xx jer. PR beli kat mydin. Tapi bulan ni PR tengok hege die naik sampai RM 24.xx tau. Siap ade memo lagi. Die kate hege disebab kan oleh pengedar la (kalau tak silap). Pihak mydin juga telah memberi cadangan susu gantian.

Akhirnyer PR pilih susu fernleaf. Susu ni PR ade beli semasa kat Jom Heboh. Alhamdullilah... Sitwin tak cerewet nak minum susu fernleaf ni. PR pun dapat perbezaan susu dugro dengan fernleaf . Susu dugro ni rengan sikit. Berbanding susu fernleaf ni.....

selamat tinggal susu dugro...

Wednesday, April 18, 2012

Mee Rebus Dan Kettle



Akhirnyer dapat jugak buat mee rebus yang best ni. Bukan ape biase selalu buat gak mee rebus. Sebab sitwin suka makan mee dari nasik... Tapi yang sepecelnyer mee ni ialah bebola ikannyer PR buat sendiri tau. PR beli ikan selayang (tapi negeri lain tak tau la panggil ikan ape). Tumbuk pastu bulat-bulatkan ia. Ikan ni memang best. Sebab manis ikan tu terasa sangat.... Sampai jugak hajat di ati nak buat mee rebus ni. Ade kawan cakap ni mee rebus Terengganu. PR sendiri pun tak pasti. Tapi yang pasti makan memang TERBAIK.....




Selamat datang buat kettle baru. ha...ha...ha..... Bukan ape kettle lame dah rosak. Balik dari kerja dua ari lepas. PR nak masak air tapi elektrik kat rumah asyik tendang ajer. Cuma test kat plug kat plug lain tai macam tu jugak jadinyer. Akhirnyer PR pun cuba la pakai kattle baru. Alhamdullilah selamat untuk di pakai. Cantik tak kattle baru ni??? hi....hi....hi.... Sebenarnyer PR belum beli lagi kettle selepas duk asing dari mak. Yang rosak tu hadiah kawin dulu. Yang ni pulak hasil dari tebusan mate kat bonuslink. Baru boleh pakai. PR dah semak mate yang ade. Banyak jugak tu dalam 12k. Nak tebus ape yer. Biase PR akan tebus barangan elektrik. Yang ni ok tak??? Ke kecik sangat??? Pendapat...pendapat di perlukan...


  
Endo 28cm 2 Tier Stainless Steel Steamer
  • High quality stainless steel.
  • Provides superior heat distribution across entire cooking area.
  • Saves cooking time and energy.
Nota kecik:  sedap ajer mulut menguyah ade kah dah sampai 53kg..... BMI PR

Wordless Wenesday @ 18.04.2012

Bile anak ku dah pandai bergaya



Tuesday, April 17, 2012

2 Ari Menumpang

Pada ari khamis gan ahad sitwin terpaksa menumpang di rumah pengasuh lame die (tapi kira bayar la jugak yer). Nak buat macama mane taska die ditutup disebabkan hal yang tidak diingini. PR pun malas nak berulang alik dari rumah mak ke tempat kerja. Bukan dekat tau 26 km pergi kalau balik dah 52 km. Penat la... dengan trafik light yang banyak lagi. Penat bile balik kerja lagi. So tumpang la seketika di rumah pengasuh lame die. Walau pun tak berape enak melayan kerenah die orang ni. Terpaksa jugak la buat keras kepala. Bukan ape dah biase pergi tadika. Ramai pulak dengan kawan-kawan. Payah la sikit nak pergi rumah pengasuh lame. 

Pada ari ahad mama pengasuh telah memotong rambut cik Aisyah. Bukan senang nak potong rambut cik Aisyah ni. Bawak pergi potong kedai die boleh melalak dalam kedai. Yang tensionnyer PR la. Sudahnyer rambut tidak dipotong. Hanya mama pengasuh die jer boleh potong. Kalau orang lain no...no...no....


cantik kan....


Bukan ape cik Aisyah ni memang susah nak ikat rambut. Cuci rambut pun susah. Marah orang main rambut die. Kan senang kalau pendek ajer.



Yang bestnyer mama die bagi laksa penang. Macam tau-tau ajer nak makan laksa peneng tau. TQVM.... Memang sedap. Terbaik la......


Nota kecik: Makan ajer waktu & ketika ini.....
  

Monday, April 16, 2012

Aku Tension....

Dah dua kali PR terkene tau. Bukan ape boleh tertinggal wallet kat rumah. Yang nak marah sangat PR dah sampai tempat yang nak tujui. Pada malam minggu biase PR gan anak-anak makan kat luar. Bukan ape tukar selera sikit. Dah sampai depan kedai tau. Turun dari kereta cari punyer cari tak de. Pusing balik ke rumah memang sah tertinggal. hu...hu...hu....

Semalam pun jadi lagi. Nak g klinik sebab en Aiman batuk gan selsama belum ilang lagi. Ubat pulak dah abis ditelan oleh cik Aisyah. Sampai jer depan klinik cari punyer cari tak jumpe jugak. Pulang balik rumah semula. Ambik kau memang sah tertinggal la. Ape la dah jadi. Kalau la ade 'roadblock' mati la. Dah la lesen gan kad pengenalan ade dalam wallet. Ni dah dua kali terjadi.....

Sampai ajer kat klinik rase mau terbeliak mendengar yang menunggu ade 19 orang. Mak aik... ramai giler. Tanyer adik yang bertugas di kaunter. "ade berape orang doktor yang bertugas" die jawab "2" lega cikit ati. Memang en Aiman ade masalah ckit bab-bab makan ubat ni. Bukan payah tapi terlebih senang. Kalau die sakit tak pe. Tapi kalau cik Aisyah yang sakit memang haru. Ubat cik Aisyah nak jugak die makan. Biase PR akan bagi 'scoat'. Sebagai penganti ubat.

Semalam die buat hal lagi. Ubat yang ambik kat klinik die yang punyer. Cik Aisyah tak boleh makan. Padahal boleh ajer kongsi. Sebab cik Aisyah ade lagi selsema. Pandai pulak die marah sebab cik Aisyah makan ubat die. Kalau orang lain payah nak makan ubat. Tapi en Aiman terlajak senang pulak...      
  

Coti Pertabalan Yang Dipertuan Agung

Hanya allah ajer yang tau betape teroknyer berokbank PR ni. Mase ni baru dapat nak buat N3. Dah la sekarang tengah idea mengiler. hu...hu....hu....

So semperna dapat coti Pertabalan Yang Dipertuan Agung baru ni. Tiba-tiba PR dapat la idea nak bawak twin g naik bas. Sebab dah naik fening dengan die orang. Ari-ari duk merungut nak naik bas. Kau orang ade fening macam PR???




Ni la bas yang PR bawak sitwin naik bas. hi...hi...hi..... Bas ni mempunyai 3 laluan. Laluan ke Gong Badak, Chendering dan Taman Tamadun Islam (T.T.I). Setelah penat menunggu PR (mau tak penat kat 2 jam tau). Dapat gak la naik bas melalui T.T.I. Tambang die memang cukup murah. Hanya se hinggit untuk satu laluan. So bayar la 2 hinggit untuk pergi dan balik.




Tengok la muka sitwin boleh naik bas. Suka sangat. Biase la PR akan melayan kerenah die nak itu dan ini. Tu pun kalau ade kelapangan hi...hi...hi.....




Ramai jugak orang yang menaiki bas ni. Sampai di T.T.I PR gan anak-anak tak turun pun. Dah malas campur penat tau. Yang pasti lepas turun jer dari bas kite orang pergi makan I.C.T lak (ikan celup tepung).


Nota kecik: lain kali kalau ade cuti seari lagi kite balik rumah tok wan naik bas jer la sayang...

Sunday, April 15, 2012

Sakit Ati La.....

Sakit Ati betul la
Bila berokbank buat hal
Punyer la lembab mengalahkan kure-kure
Kure-kure pun tak lembab macam borokbank PR ni
Nak buat N3 dah la satu masalah
Nak menjengah blog kawan-kawan pun tak boleh
Memang slow giler
Maaf yer bukan PR tak mahu singgah melawat
Tapi berokbank yang buat hal



Dalam sakit ati dapat gak cokelat free ari ni


Die cakap hadiah birthday tahun lepas. 
Aci ek gitu.... 
Hadiah birtday tahun ni dapat tahun depan.....
Yang penting PR suka coklat
hi...hi...hi....
TQVM pada orang yang memberi



 

Saturday, April 14, 2012

Friday, April 13, 2012

566 Hari Mencari Cinta




Jom layan sinopsis.....

Firdayu:" Aku mencari cinta semata-mata kerana kemewahan yang bakal aku kecapi dan aku tidak akan biarkan diriku tunduk pada cinta!"

Kid:"Semua orang menggegarkan 'posion ivy'. Cantik tetapi beracun. Tapi aku tak kisah kerana aku akan sentiasa melindungi dia dari sebarang ancaman. Kenapa? Itu adalah tugas yang telah diamanahkan untuk aku."

Ruzair:" Aku cuba bermain dengan 'si ular' ini namun akhirnya aku telah dipatuk. Semakin aku mengenali dia, semakin aku ingin memiliki dia."

566 hari....  tempoh untuk Firdayu mencari  cinta kerana satu perjanjian. Cinta senang dicari namun mudahkan untuk mencari cinta sejati? Apatah lagi Firdayu memilih lelaki seperti  memilih baju. Yang berjenama lebih diutamakan. Tanpa jenama, dicampak ke tepi!


Novel ini tulisan Ilya Abdullah. Terbitan Kaki Novel. PR kasi 4.5 bintang


Wednesday, April 11, 2012

Kenapa la....

Ari ni dah naik penat bace pasal N3 ZZ pertikaikan kemengangan AA... Bukan ape PR tak menyokong mane-mane pun. AA atau ZZ PR tak ambik port ok. Nak mengundi ABP pun tak. Ape tah lagi nak tengok. Bukan tak sokong industri seni negara tapi al-maklum la sitwin asyik nak tengok kartun ajer. So hasrat murni PR terpakasa  la di pendamkan. Akhirnyer PR dapat jugak membaca blog ZZ. Pedas ek pandangan serta komen dari ZZ. Tapi PR berterus terang la... (bukan sokong sape-sape pun). Pandangan serta komen dari ZZ macam orang tak study. Kite nak memberi komen serta pandangan kene study dulu. Nak tau kenapa....
 
* ZZ kate duit kite mengalir ke negara lain (memang betul tidak dinafikan) tapi AA pernah berkata (kalau PR tak silap la). Die membayar cukai pendapatan untuk dua buah negara iaitu Malaysia dan Singapura (betulkan AA). So tu pun sumber pendapatan negara tau. 
 
 
*  PR cukup hairan nape ZZ begitu pertikaikan kemenangan AA. Kalau nak pertikaikan sangat.Sepatutnyer pertikai la mase mula-mula percalonan kan. Ni dah menang baru nak pertikaikan ke?? Tak ke pelik.. 


* PR rase tak salah kalau rakyat Malaysia mengagungkan artis luar. Lupe ke yang Siti Nurhaliza bagai nak rak diagung kan oleh Rakyat Indonesia. Siti Nurhaliza pun pernah dapat anugerah luar kan. Seperti Singapura sendiri, Indonesia pun ade jugak... Dah tu kalau ikut statement ZZ Siti Nurhaliza tak patut la pasarkan album die di Indonesia. Gitu boleh ke??? Bile kite nak berkembang.


*  Setahu aku la... kalau orang yang memegang passport sebagai pelawat di Malaysia ni tak boleh bekerjakan? macam mana artis luar ni boleh bekerja di Malaysia? dan satu lagi kalau dapat permit kerja untuk bekerja di sini, siapa yang menyokong mereka ni? produksi? atau station TV? untuk kepentingan peribadi ke atau kepentingan industri yang tak cukup ARTIS? hmm... susah nak jawab jadi pihak kerajaan tolong tolong lah cek artis luar ni diorang datang sini bercuti ke? atau bekerja pakai pas pelawat.... pihak immigration tolong tolong lah cek ye jangan makan gaji buta je.Sumber ZZ. Kau oranng suka tak kenyataan ZZ yang ni. Aku terus terang memang tak suka. Kenapa nak pertikaian kerja orang lain. Siap cakap makan gaji buta. Ish... tak patut... tak patut....


* Rasenyer bertahun-tahun ABP berlangsung. Ni baru pertama kali artis luar yang menang. Bukan artis Malaysia tak bagus. Bukan artis Malaysia tak boleh demand. Ade bukan tak ade... PR minat lakonan Shahezie Sam die kan pernah menang ABP jugak. Lisa pun PR suka....


* PR tak sokong mane-mane. Memang patut kite sanjungi warganegara sendiri. Tapi kite juga perlu mencedok ilmu dari luar. Supaya kite lebih berilmu... Ingat pelakon boleh melakonkan semua watak. Tapi berjaya atau tidak bukan pelakon yang tentu kan. Penonton yang menentukan tau...


Nota kecik: tak mau komen banyak-banyak nanti PR pulak yang kene hentam. Mati ooo....

Tuesday, April 10, 2012

M.A.I.D


Pinjam pic dari En Abang google


Ha.... kalau kau orang nak tahu maksud M.A.I.D ni. Kene la bace novel tulisan Suri Ryana. Keluaran KAKI Novel ini. Jalan citer ni ok la jugak. Dengan ketebalan 753 muka surat. PR suka novel ni...

Jom kite layan sinopsis novel ini....

Terdesak untuk melucutkan gelaran penganggur yang disandang, Noorul rela dalam terpaksa menjawat jawatan sebagai pembantu rumah kepada Harris Tan Sri Hamdan. Sikapnya yang cepat gelabah sering mengundang kemarahan Harri, si cerewet tahap gaban hingga menyebabkan Noorul menggelarkannya Mr.F (fussy).

Daripada berbalas-balas nota berkaitan dengan pada awalnya, boleh pula mereka makan semeja.

Fitnah yang melanda menyebabkan Noorul gan Mr. F terpaksa disatukan. Siapa punya angkara? Asyraf? Musuh perniagaan Tan Sri Hamdan?

Serabutnya Noorul hanya allah yang tahu. Dia terpaksa berhadapan dengan Puan Sri Kirana yang enggan menerimanya sebagai menantu, Elisa - perempuan 'plastik' yang tergedik-gedik memburu cinta Mr. F, Nurina - bekas kekasih Mr. F yang pulang semula ke Malaysia menagih kembali cinta Mr. F dan si petualang yang mengharu-birukan hidupnya.


Apakah perisai Noorul untuk menghadapi pancaroba ini? 'Kuali'? 'Sudip'?


Nota Kecik: PR bagi 5 bintang... hi...hi....hi....

Kosong... Kosong...Kosong

PR memang suka lirik lagu ni.... 
Banyak maknenyer tu....
Jom layan...







Lirik Lagu Kosong - Najwa Latif

Kau melihat diriku
Seperti sesuatu
Yang mencabar dirimu,
Akal dan mindamu
Kau mendustaiku
Kau bilang mereka tak tahu
Siapa diriku
Sedangkan kau juga begitu

Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa

Kosong 2x

Setiap detik diperhatikan
Kau cari cara putar belitkan
Kau jadikan diriku

Kosong 2x

Kini aku bangkit
Membuktikan yang ku tak sakit
Dengan segala perit yang kau berikan
Kini aku pantas berjalan
Bergerak ke hadapan
Dan akan ku buktikan
Siapa diriku yang sebenar

Kosong .. kosong..
Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa

kosong.. kosong..

Setiap detik diperhatikan
Kau cari cara putar belitkan
Kau jadikan diriku

Kosong 2x

Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa

Kosong 2x

Nota kecik: Ape pun umpatan keji, penghinaan, serta kejahatan orang terhadap PR. Ia tidak akan mematahkan semangat PR. Tak jadi kudis pun....

Monday, April 9, 2012

Dap... e.e.e.e.....

Ingat tak N3 ni. En Aiman memang suka balik rumah Tok Wan die. Mak lum la cucu kesayangan Ma PR. Memang la die suka betul. Cakap jer nak balik rumah Tok Wan dap e...e...e... Entah ape plan die nak ketuk kepala Tok Wan die. PR sendiri pun tak tahu.

Sampai jer malam rupanyer awal-awal lagi die ajak Tok Wan die pergi kedai 2 hinggit. Kedai ajer 2 hinggit. Tapi barang berape kerat ajer yang 2 hinggitnyer. Pada mulanyer Tok Wan die tak layan. Lame kelamaan mengalah jua akhirnyer. Nak tau ape yang die ketuk kepala Tok Wan die. jeng...jeng...jeng....




Ambik..... Abis duit Tok Wan die RM26.90. Nak tau ni kali yang ke dua die beli mainan ini. Cik Aisyah biase tumpang dua kaki ajer... PR sendiri pun naik pening tengok. Sampai die bawak mainan die ni kat Tadika die tau. Patut pun sedap jer dapat balik rumah Tok Wan die. Memang ade agenda yag bijak saner rupanyer. Sebab die dah tahu mummy die tak akan layan nak beli mainan yag sebegini rupa...



Ari ni dapat buah stoberi free. Pemberian dari Mira Suraya TQVM yer... Seronok ek balik bercuti dari Cameron. hi....hi...hi.....

Punch Kad Merah....

Salam untuk semua..... Semalam tak sempat nak bersiaran. Maklum la semalam hanya bekerja separuh ari sahaja. Masuk opis banyak la kerja-kerja yang telah menanti....

Ni pun baru jer sampai opis. Ni pun disebabkan jalan punyer la jem atas jambatan Sultan Mahmud. PR dah agak ni mesti berlaku kemalangan. Memang betul tekaan PR memang berlaku kemalangan. Ade pulak yang melanggar beca (tu kate dak opis PR). Yang penting punch kad PR dah merah giler ari ni. Hu....hu...hu.... 8.40 baru sampai opis.

pinjam pic dak opis

Ni pulak kemalangan yang berlaku petang semalam. Tak tahu pulak pemandu ni nak ke arah mane. Mau terkejut jugak PR semalam. Nak ambik pic tak sempat sebab kemalangan baru jer berlaku. Harap semua pemandu-pemandu kenderaan lebih berhati-hati. 


Kepada pemenang-pemenang Anugerah Bintang-Bintang Popular PR ucapkan tahniah.....


Nota kecik: Syukur alhamdullilah dapat jugak hak penjagaan anak pada PR semalam.


Saturday, April 7, 2012

Duit

Teringat kate-kate sifu PR dulu
Jangan kite menjadi taik duit
Buruk padahnyer
Alhamdullilah kate tu PR pegang sampai ari ni
Tugas yang diamanahkan tak pernah  sekali pun 
Menjadikan PR yang seorang yang gelap mate
Walau pun selalu pakai selalu pakai cermin mate itam
ha...ha...ha....
Tak de kene mengene langsung
Kat cni PR nak bagi nasihat percuma
Bace tak perlu bayar yer
Tolong la ukur pakaian anda mengikut ukuran badan
Tuan, Puan sekelian
Maksud PR kat cni
Sila lah berbelanjer mengikut keperluan anda
Bukan kehendak kite tau
Kalau nak ikutkan kehendak
Abis la....
Tolong la jangan jadi penipu kerana duit... 
Sanggup tu jadi seorang penipu kerana duit
Tak ke mane pun kite
Tak senang pun kite
Asyik duk pikir pasal duit ajer


Nota kecik: tak paham dengan dunia sekarang.... Orang yang berhutang relax jer. Orang yang bagi utang pulak bagai nak mati mintak utang. Yang berutang pulak buat dek jer.... Hampeh....

 

Kawan

Berapa orang kawan mase kite menagis
Berape orang kawan mase kite ketawa
Berapa orang kawan mase kite susah
Berapa orang kawan mase kite senang
Kawan mudah di cari
Tapi berape orang kah yang sanggup berapa bersama kite
Mase kite susah, sedih
Mase kite susah la kite tau siapa sebenarnyer kawan kite
Mase die susah kite boleh tolong die
Mase kite susah siapa kawan yang boleh menolong kite
Mase tu la hanya perasaan sedih menguasai kite
Ingat senang ker nak cari kawan sejati
Susah tau.....
 So beringat la....
Mase kite senang bukan kawan yang mase kite susah bersama kite....


Love You Like A Love Song

Jangan kau orang terkejut... Cik Aisyah boleh minat lagu ni. Lagu orang putih lagi. Ari-ari duk nyanyi ni. Part baby gan pe...pe...pe... jer. ha...ha....ha....





Lirik Lagu Selena Gomez – Love You Like A Love Song
[Verse 1]
It’s been said and done
Every beautiful thought’s been already sung
And I guess right now here’s another one
So your melody will play on and on, with best we own
You are beautiful, like a dream come alive, incredible
A center full of miracle, lyrical
You’ve saved my life again
And I want you to know baby
[Chorus]
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
And I keep it in re-pe-pe-peat
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
And I keep it in re-pe-pe-peat
[Verse 2]
Cursing me, boy you played through my mind like a symphony
There’s no way to describe what you do to me
You just do to me, what you do
And it feels like I’ve been rescued
I’ve been set free
I am hyptonized by your destiny
You are magical, lyrical, beautiful
You are…I want you to know baby
[Chorus]
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
And I keep it in re-pe-pe-peat
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
And I keep it in re-pe-pe-peat
[Bridge]
No one can pause
You stand alone, to every record I own
Music to my hear that’s what you are
A song that goes on and on
[Chorus]
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
And I keep it in re-pe-pe-peat
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I love you…like a love song…

 kecik lagi kan... Macam mane tah minat lagu ni

Friday, April 6, 2012

Disaat Aku Mencintaimu

Jom ler kite melayan jiwang-jiwang jap









Mengapa kau pergi
Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu
Berharap engkau jadi kekasih hatiku

Malah kau pergi jauh dari hidupku
Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi

Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku

Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku

Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta
Menyendiri lagi
Menyendiri lagi

Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku
Aku inginkan dirimu

Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu

Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta
Semoga engkau kan mengerti

Tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Maaf sungguh ku tak bisa

Untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Aku inginkan dirimu

Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu

Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta
Aku inginkan diri mu

Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta


Nota kecik: suka sangat lagu ni. Jangan jeles tau tingtone siap edit lagi part korus perempuan itu...

Jumaat Nan Coti

Ape lagi tugas kalau balik rumah mak sendiri
Selain menjaga kedai yang tak seberape...
Satu lagi tugas yang suka sangat
Iaitu menternak lemak
ha...ha...ha....
Naik lagi la KG ku....
Tapi nak makan ape yer..
Sebab bukan selalu pulang
Nak suruh master cheaf ape yer...
Cuba bagi idea yang boleh meletup gitu....
da...da...da....

Thursday, April 5, 2012

Balik Rumah Ma....

Minggu ni terpaksa pulang awal dari biasa
Bukan apa Ma (emak PR) mintak tolong jaga kedai runcit die
Katenyer nak g kursus....
Kursus ape tah...
Malas pulak nak bertanyer
So balik dari kerja
Kene la jadi robot sekejap
Basuh baju, lipat yang dah kering....
Kene siapkan semuanyer sebelum balik rumah Ma
Ape pun jasa mu tak akan terbalas walau berjuta wang ringgit pun
I love you ma..... 



Rancangan Kewangan

Ari ni tertarik dengan N3 Kak Zakie. Memang teruja bab-bab simpan duit ni. Memang betul kate Kak Zakie Kite yang golongan pekerja swasta kene menabung untuk anak-anak dari kecik. Kite kan tahu ajal maut di tangan tuhan. Kite hanya merangcang, tuhan yang menentukan. Alhamdullilah dari Sitwin lahir lagi PR dah simpan duit die. Duit-duit pemberian dari hadirin yang melawat die dari lahir lagi PR akan simpan. Duit yang terima pada ari rayer atau bukan ari rayer pun PR akan simpan. Cuma setiap bulan PR akan berikan tambahan duit simpanan sitwin. Tak kisah la walau pun tak banyak. Biar la ade dari tak de langsung. 

Sekarang tengah plan semula kewangan PR serta sitwin. PR ingat akan beli Dinar Emas kat Public Gold  . OK tak bagi pandangan kau orang. Sebab emas sekarang kan selalu naik. Duit PR yang ade sikit-sikit tu akan PR laburkan di Public Mutual. Sekarang pun PR dah keluarkan wang di KWSP dalam akaun 1 untuk pelaburan di Public Mutual. Bukan ape, pada zaman sekarang pun nilai wang berapa sangat la. Kalau kite bawak duit RM 100 hinggit kat pasaraya. Berapa banyak sangat barang yang boleh kite beli. Zaman akan datang tak tau lagi la.


Ok tak rancangan kewangan PR. Tapi insyaallah segala urusan akan selesai sedikit waktu lagi PR akan laksanakan rancangan ni. 

Nota kecik: PR ade jugak pinjam duit dari tabung sitwin. Tapi ganti balik tau. Tu pun dalam keadaan yang sangat terdesak...

Sarapan Free Ari ini...

Nasi Dagang  





Nota Kecik: Budak praktikal yang belanjer sebab die dah last day ari ni

Wednesday, April 4, 2012

Orang Macam Ni Pun Ade Ke....

Kisah ni berlaku pada pagi jumaat (30/03/2012 - ambik kau siap bagi tarikh lagi) yang lalu... Biase la PR kalau ari minggu akan pergi ke pasar basah. Beli lauk untuk satu minggu. Senang kerja chef kat rumah. Balik dari kerja terus masak ajer. Balik dari pasar memang plan nak g Jom Heboh. Sebab malas la nak g sebelah petang dah tau ramai orang. Parking kereta pun payah. Seronok tengah memandu ade la seorang hamba allah ini membuatkan PR terkejut berok nak ketawa pun ade....

Nak tau ape... Seorang lelaki mencuri troli. Boleh pulak die letakkan troli tersebut ditempat duduk belakang motor die. Ya allah.... Tak baik la mencuri tu... 



Pic ehsan en abang google


Kite boleh bayangkan troli ni bukannyer kecik besar tau. Boleh pulak die menunggang motor dengan laju pulak tu. Memotong macam tak de ape-ape yang dipegang. Dah la die seorang diri. Kalau jatuh tak ke jadi masalah. Dah tak de kerja lain ke en abang nak buat. Mencuri dah satu kesalahan. Kalau kemalangan pulak macam mane dengan menunggang motor dengan laju siap memotong main celah-celah jer. Tau la bawak motor....


Nota kecik: Jangan meniru perbuatan ini...

Penangan Kartun








Mesti kau orang kenal dengan kartun-kartun di atas. Dan ade jugak yang pernah tengok kan. Semenjak dua menjak ni PR pun dah kene virus ni. Ni semua gara-gara Sitwin suka tengok kartun-kartun ni. Tak berganjak duduk depan TB. hu...hu....hu..... 

Tapi kadang kala PR suka juga. Bukan ape nak bagi die orang makan senang tau. Die orang tengok syok tengok kartun. PR pun suapkan lah makanan. Kalau tak mahu buka mulut bukan susah sangat. Ade dua cara sahaja.... yang pertama pause jer kartun-kartun ni. Kalau langkah ini tak berjaya. Stop ajer. Mau cepat-cepat die orang buka mulut. Kan senang ajer....


Nota kecik: Ingat tak cuba teka semalam. Jawapan die durian yang dirundung duka sebab buah tak menjadi....

Tuesday, April 3, 2012

Cuba Teka

Tekanan kerja telah menjelma...
Jom rehat kejap
Mai-mai la teka buah ape ini







Bukan Kerana Sayang

  
 

Dalam mase mendiamkan diri. PR lebih suka membaca novel. Dalam masa sebulan lebih tidak mengupdate blog. Boleh la 4 novel telah diabiskan. hi...hi...hi.... Nanti citer satu-satu ek...

Jom layan sinopsis novel ni......

"Terimalah lelaki yang mencintai kita lebih daripada kita mencintai dia." Bolehkah ungkapan ini digunakan oleh Qaireena Asyikin untuk menerima semula huluran kasih Johan?


Lelaki itu pernah dicintainya suatu waktu dahulu, namun dia terpaksa berkorban kasih apabila Johan memilih kakaknya, Qairun Annesa sebagai isteri tanpa sebab yang pasti.


Kini, Qairun Annesa telah kembali kepada-NYA. Kemelut membelenggu diri apabila Johan mula managih kasihnya. Desakan daripada Johan mula menagih kasihnya. Desakan daripada orang tuanya agar menerima Johan juga benar-benar membuatkan dia tersepit.


Bagi mengelakkan diri, Qaireena menagambil jalan mudah. Dia menggunakan nama ketuanya, Kamil Ihsan sebagai kekasih samaran tanpa pengetahuan empunya diri. Namun, masalah mula timbul apabila tembelananya pecah.


Kamil Ihsan yang bersikap 'bossy' menambahkan lagi tekanan Qaireena. Kedua-dua lelaki itu benar-benar menghuru-harakan hidupnya yang selama ini tenang tidak berkocak. Siapa sangka, dalam diam kemelut rasa itu rahsia yang tersimpan bertahun-tahun lamanya, terungkai satu demi satu.

Mampukah Qaireena Asyikin memberi kata putus yang boleh mengembirakan semua pihak?


Novel tulisan Amiza Anaz ini terbitan Alaf 21 bleh di layan tau. PR bagi 4 bintang.

Nota kecik: Ari ni bz tengah ari baru boleh menjengah blog kesayangan ini.....

Monday, April 2, 2012

Hati Ku Terluka



Hati ku terluka kerana:-

* Ade jer suara sumbang mengatakan aku p@#%85r

* Ade jer suara sumbang mengatakan aku n*&^%g

* Ade jer suara sumbang mengatakan aku b@#%k

* Ingat walau pun ape kata kau aku tetap akan gagah meneruskan kehidupan ini

* Ape jua kate cacian serta penghinaan tak pernah melenturkan semangat aku

* Malah kata-kata kamu membuat aku bertambah kuat

* Malah dari kata-kata mu jua hidup aku bertambah bahagia

* Ingat segala cacian serta penghinaan tak akan membuatkan aku menagis tau

* Syukur alhamdullilah kesilapan yang aku lakukan bertambah dekat aku denganNYER

* Tapi satu jer aku terkilan... cacian serta penghinaan yang kau lemparkan seperti kamu menghina serta mencaci anak-anak ku...

* Diam serta membisu adalah keputusan terbaik dari ku


Nota kecik: Suka dengan kehidupan sekarang.....

I Come Back

Salam untuk semua bloger.... Sekian lama PR menyepi sebulan lebih tau. Rindu sangat nak berblog lagi.. Tapi tak de kekuataan serta ketenangan jiwa nak mengupdate blog kesayangan. Insyaallah... ade sedikit kelapangan akan menterjah semua blog yang ade.


Walau pun ade sedikit urusan yang belum diselesaikan lagi. Insyaallah sedikit mase lagi akan selesai dengan izinNYER. Alhamdullilah segala kesulitan serta kepayahan dapat diselesaikan. Biarlah ape orang nak kate sekali pun. PR akan tetap teruskan kehidupan demi anak-anak tersayang. Dengar sini wahai hamba allah.... Walau pun kau kate aku p*&%$*r, b@!*k atau n&%#$g sekali pun bukan kau tanggung anak aku. Ingat kau bukan Tuhan nak tentukan dosa pahala orang lain. Kau jugak bukan tuhan nak tentukan orang masuk syurga atau neraka. Ingat kite ini hanya insan biase sahaja yang ade salah dan silap. 


Ingat walau pun ape sekali pun ucapan yang keluarkan pada ku. Ade aku kisah. Bak kate Najwa Natif:

Kini aku bangkit
Membuktikan yang ku tak sakit
Dengan segala perit yang kau berikan
Kini aku pantas berjalan
Bergerak ke hadapan
Dan akan ku buktikan
Siapa diriku yang sebenar....
Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa..

Kosong .. kosong ..

Setiap detik diperhatikan
Kau cari cara putar belitkan
Kau jadikan diriku...
Kosong...kosong...

Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa...

Kosong...kosong...
 
 
 
Salam sayang untuk semua.....




Popular Posts