Jom Klik

Wednesday, August 21, 2013

Mangis ooo Mangis



Bile ditanyer kat PR buah ape yang menjadi kegemarannyer. Mesti daku cakap mangis. Memang suka makan buah mangis dari zaman kanak-kanak lagi. Sekarang dah tua kan. Tua ckit jer la. Semalam book gan budak opis mangis 2 kg. Cukup la PR makan seorang. Hehehe.... Sitwin payah ckit nak makan mangis ni. Kalau Cik Puan Aisyah suka makan durian. Tuan Aiman memang payah makan buah. Semuanyer yek... Bagi die. Huhuhu....

Budak opis jual 2 henggit 1 kg. Yaya same opis gan PR pun beli jugak. Die ni nak makan isi yang kecik sahaja. Yang tak de biji tu. Isi besar PR yang makan. Hehehe.... Rezeki jangan ditolak tau...






Last-last PR pun ajar die bende yang berfaedah bagi die la. Bagi daku bantai ajer. Kau orang pernah tengok kat bontot mangis tu. Ala.... Macam pic yang PR amik kat atas tu. Kau orang bilang kat bontot tu. Kalau die ade 5 macam dalam pic tu. Maknenyer isi ade 5 ulas kat dalam buah tu. So pandai-pandai la pilih buah kecik dan isi banyak kat dalam tu. Baru dapat isi yang tiada biji. Hahaha.... Ingat kan die dah tau. Rupe-rupenyer die tak tahu. Dan yang paling mengelakkan PR ari ni. Ramai jugak budak dalam opis ni tak tahu macam mane nak tau berape ulas isi mangis dalam 1 buah tu. Sekerat ari jugak la PR duk mengelak ari ni kerana kes ni..

PR cakap maknenyer daku sorang jer ek orang kampung, orang lain orang bandar rupernyer.... Kalau mane-mane yang tak tahu tu. Sila-silakan la mencuba yer. Manggis memang the best tau.

- Posted using BlogPress from my iPad

10 comments:

  1. aah, sukaaa manggis jugak. ada jugak buah lain yg guna kaedah ni..tak ingatla buah apaaa..lupa lak.

    ReplyDelete
  2. Akak pun baru tau hari ni! Tepuk dahi tapi kira oklah tu kampung akak ada pokok padi ja pokok manggis tak de...ngeee...

    ReplyDelete
  3. sukaaa manggis juga
    eh murahnya 1kg rm2
    :O

    oh baru tahu trick nak tahu bape ulas dalam manggis tu
    hihi selama ni tahu telan je :D


    ReplyDelete
  4. Byk2 buah sy paling suka manggis....ooo mcm tu rupenys kiri isi manggis...thanx sbb share tips.....murah la kalu sekilo 2 hingggitt...nak kirim boleh?heheh

    ReplyDelete
  5. adoi.. manggis pun my feveret!

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum,
    sepanjang daku makan manggis dr dulu sampai sekarang, belum pernah lagi jumpa yang ulasnya kurang @ lebih dari 5. semuanya 5. tanda kat montotnya tu pun semua 5... -----> kampong tak daku? hu huhuhu

    ReplyDelete
  7. good info..pas ni nak cari manggis, nak try tgk..hehe

    ReplyDelete
  8. orang kata makan durian dengan manggis boleh pitam eyh....

    saya bedal je.. hehehe....

    susah nak dapat manggis kat sini... mangga .. meggi senang tapi... ;)

    ReplyDelete
  9. salam
    ai saya ida
    newbies blogger
    baru follow blog ni
    jemput ye follow blog saya
    umielman.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Dulu ms peknen ank fes suka sgt mkn manggis sampi bb kluar pun kulit mcm manggis. He he he

    ReplyDelete

Popular Posts