Jom Klik

Tuesday, June 12, 2012

Bile Jiran Dah Pandai Menceroboh

Salam dan selamat sejahtera untuk semua. Entah la... Nak cakap pun malas. Tapi terpaksa jugak luahkan ape yang terpendam dalam ati. Kenapa la dalam minggu ni ade jer buat PR marah. Ya allah... Kurangkan kemarahan dalam diri ku  ni.

Bukan ape, semalam pulang dari kerja ternampak la tong-tong ni di dalam halaman rumah. Nak tau tong ape....



Rase tong minyak itam ni PR yang punyer, tapi ngape ade kat cni. Sebab rase-rase PR letak kat lain ajer. Tapi nape ade kain buruk gan botol air mineral pulak. Banyak betul persoalan yang bermain dijiwa. Angkat tong minyak itam. Mak aik... berat kau. Ni sape punyer. Rase tong PR yang punyer tak de la seberat ni. Memang sah ade orang gunakan halaman rumah PR. PR tak kunci pagar kalau g tempat keje. Sebab biase la kite ni tak de harte la. Tak de ape-ape kat halaman tu. Pase bunga pun tak de. Takut si twin yang main. Memang cantik betul perangai jiran-jiran ku ni. Ari tu die letak kerusi plastik, pastu PR buang kat tempat tong sampah depan rumah. Tau pulak die ambik balik kerusi tu. Ari ni PR dah kunci pintu pagar. Tu mesti panjat la nak ambik tong minyak die. Nanti petang PR nak tengok ade lagi tak tong minyak tu kat halaman rumah.


Rasenyer dalam geran rumah tu tak de pulak name orang lain. Kompem la rumah tu ade name PR ajer. Jadi tak paham la bile rumah kite, die buat macam rumah sendiri pulak. Suka ati die jer masuk halaman rumah tanpa izin tuan rumah. Tak paham betul dengan masyarakat sekarang.  Semalam PR hantar mesej kat tuan rumah tu. Sebenarnyer jiran sebelah kiri dan kanan tu penyewa rumah tu ajer. PR pun kenal jugak la dengan tuan rumah tu. Harap-harap tuan rumah yang bagi sewa tu ambik perhatian kepada penyewa rumah die.


Nota kecik: rase senak dada, claim yang siap dah 6, ade baki lagi 6. Tapi semalam bos tambah 15 lagi. muahahahahaha.... 

24 comments:

  1. Sesuka hati mak bapak jer! Ishhh...kalau Jun dah sound, huduh perangai.

    ReplyDelete
  2. salam..

    mmg geram kalau perangai macam tu...sama mcm jiran sini...siang malam pagi petang asik pereh motor,, bising betul..

    ReplyDelete
  3. Mmg tensen ada jiran jenis mangkuk kan. Anak jiran suka main baling barang calar kena kereta dlm pagar. Mak pak dia bt dono je. Bila kena sound baru la reti mitak maaf.

    ReplyDelete
  4. wow....betul melampaui batas. sama je mcm jiran saya kat sg petani dan jiran kat rawang. sesukahatimakbafakdiaaaaa je nak guna laman org, air org etc etc.

    ReplyDelete
  5. susah hidup berjiran dgn org mcm ni
    akak bg tau je dgn tuan rumah tu.

    ReplyDelete
  6. ishhh tak bertamadun btol.. jgn biar nt melarat

    ReplyDelete
  7. awat jadik lagu tuh.....suka-suka masok halaman rumah org...xbest bila bejiran ngan org cemginik... meloYakan ja

    ReplyDelete
  8. tak syok la de jiran camtu... tak patot la... hormatilah jiran anda yea!

    ReplyDelete
  9. Jiran macam ni pun ada di planet kita ni? Tak pernah dengar lagi jiran seberani tu, lainlah kalau mereka berasal dari planet lain. Agaknya jiran tu pendatang dari planet Mars atau Jupiter tak??

    ReplyDelete
  10. issh..ada juga jiran camtu sekali...

    ReplyDelete
  11. lorrr blh pulak mcm tu... adoi la...

    ReplyDelete
  12. hish mcm mana jiran blh masuk halaman org lain ni. pelik n msuykil lorr

    ReplyDelete
  13. eh suko suko jer jiran tuh yer...

    ReplyDelete
  14. melampau lah jiran macam ni
    iols rasa lah – jiran uols tu kekadang hilang ingatan kot
    tak ingat mana satu umah dia….

    mangkuk hayun betul lah!

    ReplyDelete
  15. Kalau kakak tak boleh tak kunci pagar PR. Memang sentiasa kena kunci kalau tak ada org masuk terus menonong sampai sliding door bagi salam. Tak ke bahaya. Apa lagi kalau tak ada di rumah.

    Baik kuncilah.. pagar kalau nak panjat susah juga sebab kan ke tinggi. Huh... punyalah tak guna punya jiran...

    ReplyDelete
  16. jiran sebelah rumah tu org bujang ke?

    ReplyDelete
  17. apa kata letak tanda AMARAN
    besau2

    ReplyDelete
  18. ni susahnya kalau dapat jiran yang tak faham hidup berjiran.. nape tak kunci masa nak kuar umah.. nanti update ek pasal barang2 tu apa jadi.. ;)

    ReplyDelete
  19. akk takde tampal notis 'buat macam rumah sendiri' kan??? kalau ada baik akk buang... :)

    kuang ajor tul org tu... takde rumah ker...

    ReplyDelete
  20. sesuka hati dia je masuk umah org. aishh tak pahamm

    ReplyDelete
  21. memang tak reti hormat jiran betul..

    ReplyDelete
  22. ni yg tak tahan dapatiran begini..

    ReplyDelete
  23. kenapa jiran PR buat cam gini? kalau kita memang hangin satu badan..budak2 muda ke yang menyewa?

    ReplyDelete

Popular Posts