Dua ari lepas Pok Amai-Amai ade mintak resepi Mee Rebus. Tapi terus terang ek.. Nak bagi secara terperinci tak ade la. Sebab jenis PR ni masak main campak-campak jer. hi...hi...hi.... janji sedap di makan
Bahan-bahan:-
(masakan untuk 3 orang)
- Bawang Putih (2 @ 3 ulas)
- Bawang besar (1 ulas PR pakai yang kecik ajer)
- Sayur sawi Ikut sesedap nak letak
- Mee kuning (jangan luper lak bahan utama ni)
- Ikan Selayang (kak cik kate orang luar panggil ikan sardin)
- Telur
- gula, garam serta ajinamoto (secukup rase)
- Hirisan ayam (ikut sesuka banyak nak letak)
- Air ( kalau nak kuah banyak letak banyak
Cara-cara:-
Tumis bawang putih serta bawang besar hingga naik bau. Letak ketulan ayam. Campur kan air... Biar kan hingga mendidih. Kalau PR suka ia mendidih dengan lebih lame. Biar keluar semua air ayam serta patinyer. Ikan selayang tadi buang semua tulang serta kulit. Tumbuh ikan tersebut. Jangan blan tau. Selepas lumat buat bulat-bulat kecik. Air ikan ini akan akan menjadikan kuah anda manis ikan (memang sedap). So gula jangan letak banyak sangat. Kalau tak letak pun tak pe. Letak sayur. Lepas tu letakkan telur. Garam serta ajinamoto secukup rase. Biase mee kuning PR rendam dalam air panas. Baru mee kuning tidak kembang sangat ketika nak makan.
Ini die ikan selayang ( yang kak cik kate orang luar panggil ikan sardin)
Nota kecik: segala pertanyaan akan di jawab....
Bebola ikan tu cmpr dgn ape ye? Maksudnye, isi ikan tu tumbuk mentah2 ke atau rebus dulu?
ReplyDeletePok amai-amai: tak payah campur dengan ape-ape pun. Tumbuk dengan mentah ajer...
Deletetumbuk mentah jer..x pyh rebus dulu ker?
DeleteWida: tak payah rebus tumbuk mentah2 jer. Nanti kalau kite dah bulatkan. air ikan akan masuk sekali dengan kuah. Baru sedap...
Deletersepi campak campuk pun kena gaya sedap jugak kan?
ReplyDeletea'aa betoi... org luar trg panggil tu ikan sardin/...
ReplyDeleteKadang2 resipi yang campak2 ni jugaklah yang sedap tau..
ReplyDeletesy pun takde resepi khusus..main campak je..kak, sy mohon ambik resepi ni ye..nak cuba buat ^^
ReplyDeleteselalunya masak begitu la. campak2. hasilnya, wallahh
ReplyDeleteakak pun suka masak main campak2 saja..mee rebus simple tapi sedap!
ReplyDeleteboleh try nanti resepi ni.. :)
ReplyDeletesedapnya mee rebus tuh, kalau pedas skit lagi sedap
ReplyDeleteRozuan Ismail: tak boleh buat pedas nanti twin x boleh nak makan...
Deletesalam..
ReplyDeletelamanya x makan mee rebus ni...
bila lah rajin nak membuatnya ;)
resepi ni nmpk simple....blh try..saya plng suka campak2 ni..hehee...saya pun panggil ikan sardin.manis isi ikan ni..:)
ReplyDeletelbih kurang ngn kitorang sllu wat tp bezanya cikji xletak isi ikan tp letak lada sulah,tumbuk skali ngn bawang putih
ReplyDelete