Jom Klik

Monday, February 14, 2011

Amalan 8P

Amalan 8P-  Ustazah Siti Nur Bahyah
1.        P yang pertama ialah ?puji? iaitu setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapan terima kasih apabila diberi pertolongan.
2.        P kedua ialah ?peluk? yang mana pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana pelukan itu adalah belaian penuh kasih sayang.
3.        P seterusnya ialah ?penghargaan? di mana amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang.
4.        Perhatian adalah P keempat yang mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian boleh mengakibatkan pasangan terasa diabaikan
5.        P seterusnya mewakili ? persefahaman ? kerana kerjaya memerlukan pasangan lebih bertolak ansur dan memahami kerjaya masing-masing.
6.        satu lagi P adalah ?percutian? di mana  perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangannya di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin
7.        P selanjutnya membawa maksud ?pergaulan? iaitu pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan masing-masing dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui batas, menimbulkan cemburu seterusnya membawa kepada pembabitan orang ketiga.
8.        P yang terakhir ialah ?permohonan? iaitu doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan dan keseronokan dunia. Kunci kebahagiaan rumah tangga yang sebenar ialah mendekatkan diri dengan Allah. A pabila seseorang insan mengabaikan tanggungjawab terhadap agama, dia akan mengabaikan rumah tangga kerana jiwa yang kosong.

?Ketika kita jauh daripada Allah, iblis yang suka umat manusia bercerai berai akan menghampiri dan melalaikan kita daripada tanggungjawab terhadap keluarga?

Doa selepas solat yang boleh merapatkan hubungan dan menimbulkan kasih sayang antara suami isteri iaitu membaca surah Al-Imran ayat ke-31 atau membacakan ayat ke-200 surah sama bagi mengurangkan panas baran suami.
[31] Al-Imran
Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

[200] Al-Imran
Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan

5 comments:

 1. satu lagi "P" iaitu pesbuk..... hihihi

  ReplyDelete
 2. ha...ha....ha... betul..betul..betul... kegilaan kebanyakan rakyat m'sia termasuk aku la tu

  ReplyDelete
 3. Assalamu'alaikum Rozie,

  Menjadi yang terbaik walau bukan bermula dari "P" mesti ada dalam hati setiap umat. Insya-Allah beroleh kebahagiaan....

  ReplyDelete
 4. Tambah lagi satu P-pengorbanan...tak kira dari suami atau isteri asalkan ikhlas...

  ReplyDelete
 5. kakzakie:W'salam... Harap-harap semua peroleh kebahagian drnyer.

  JunAina; Pengorbanan penting jugak tu

  ReplyDelete

Popular Posts